Салморехо с червено цвекло

След като ви представих преди време тази чудесна лятна супа, която за пръв път опитах в Малага, сега ви предлагам още един вариант за нейното приготвяне, този път от Валенсия. Освен задължителните за испанската кухня домати, тук е включено и червено цвекло, което придава отлична плътност и сладък вкус на супата.

Необходими продукти:
2 едри и сочни домата
1 голяма глава червено цвекло
3 скилидки чесън
1/4 глава бял лук
зехтин
1 ч.л. кафява захар
сол на вкус

Обелваме червеното цвекло и го нарязваме на 6-8 еднакви по големина парчета. Обелваме скилидките чесън и ги притискаме с ножа, така че да се смачкат и да пуснат хубаво своите сокове и аромати.
Слагаме цвеклото и чесъна във фолио за печене, поливаме с 1 с.л. зехтин и събираме краищата под формата на пакетче. Поставяме пакетчето в тавичка и печем за 40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Тази техника едновременно извлича вкуса и аромата на цвеклото и чесъна, като ги омекотява.
През това време измиваме хубаво доматите и ги поставяме в купа. Загряваме вода и я изливаме при доматите, колкото да ги покрие. Оставяме ги в горещата вода за 1 минутка, след което я изсипваме и наливаме студена. Тази техника ще ни помогне да обелим по-лесно ципата.
Нарязваме ги на 4 и ги поставяме в блендер. Добавяме лука, захарта и солта и пасираме.
Изливаме доматения сок в купа и оставяме настрани.
Когато цвеклото се изпече, го оставяме настрана за няколко минутки, докато изстине. Поставяме го в блендера заедно с чесъна и блендираме. Постепенно добавяме зехтин - около 3 с.л.
Накрая добавяме доматите, още сол на вкус и блендираме, докато получим перфектна кремообразна консистенция.
Сипваме в купички, добавяме няколко ледчета, поливаме тънка струйка зехтин и сме готови да се насладим на щастливите емоции, които ни очакват с всяка лъжица от тази свежа доматена супа.

 


Коментари

Популярни публикации