Яхния от червен боб, чушле и доматки

Ето такива манджички ми носят най-голямо щастие - вкусно бобче, ароматно гъсто сосче и едно люто чушле за повече апетит. Не че ще имате нужда, манджата е достатъчно вкусна, за да не остави и следа от себе си в паницата. Но нека минем по същество - накиснете боба за една нощ и подгответе останалите съставки.

 

Необходими продукти:
2 ч.ч. червен боб
1 глава лук
1 голям морков
2 червени чушки
2 сочни домата
3 скилидки чесън
1 ч.л. джоджен
1 с.л. чубрица
1 с.л. червен пипер
4-5 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Накисваме боба от предната вечер.
Изливаме водата и сипваме нова. Слагаме на котлона и оставяме да заври.
Когато водата заври, я изливаме отново, прецеждайки боба. Наливаме нова вода и връщаме на котлона. Аз лично предпочитам да сменям 2 води, след първото завиране, така че чакам да заври втори път и отново сменям водата.
Сипваме третата вода и оставяме бобчето да ври на котлона за 40 минути.

Нарязваме лука, морковите, чушката и чесъна на ситно.
В сгорещено олио запържваме лука и морковите. Когато омекнат, добавяме чушката и задушаваме за 5-6 минути.
Добавяме чесъна и подправките и разбъркваме хубаво.
Прибавяме отцедения боб и нарязаните на ситно домати и разбъркваме добре. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и оставяме да заври.

Намаляваме огъня и оставяме да къкри за 30-тина минутки. Ако има нужда, добавяме още вода, но задължително - гореща. Ако добавим студена вода, тя ще намали температурата на ястието и това ще забави процеса на готвене.
5 минутки преди да махнем тенджерата от котлона, добавяме нарязания на ситно магданоз и разбъркваме хубаво.




 

Коментари

Популярни публикации