Салморехо - студена лятна супа от Андалусия

Салморехо (от исп. Salmorejo) е традиционна испанска супа, приготвена по подобие на гаспачо с домати, чушки и чесън, но със специални добавки от хамон (свинска шунка), варено яйце и хлебни трохи, които придават наситеност и плътност на вкуса и я отличават от гаспачо.

Тази супа е чудесно решение за топлите летни дни, когато можем от време на време да разнообразим и да заменим традиционния таратор с нея.  

Имах щастието да опитам истинско салморехо в Гранада, а сега имам и удоволствието да споделя рецептата за нейното приготовление с вас. 

Вместо испански хамон може да използвате обикновена свинска шунка.



Необходими продукти:
2 големи домата – най-добре да са розови и много сочни
2 тъмнозелени чушки
1 скилидка чесън
1 сварено яйце
100 гр. свинска шунка
1 филия сух хляб
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 щипка кафява захар
сол и черен пипер на вкус

Обелваме доматите, нарязваме ги и ги слагаме в блендер. Почистваме чушките от семената и ги добавяме нарязани в блендера. Нарязваме филията хляб и натрошаваме хубаво парчетата. Добавяме ги към зеленчуците, заедно с накълцания чесън, захарта и подправките на вкус.
Блендираме за 30 секунди, след което добавяме постепенно зехтина, докато получим много гладка смес.
Прибираме в хладилника, за да се изстуди преди поднасяне.
Когато дойде време за хапване, поръсваме с настърганото на ситно яйце и нарязаната на дребно свинска шунка.


Коментари

Популярни публикации