Андалуската кухня - от морските дарове до McJamon



Един от най-добрите начини да опознаеш един народ и неговата култура е да опиташ от неговата кухня. И тъй като сме на прага на лятото, какво по-хубаво от една морска ваканция зад граница. Къде? В Слънчев бряг, но не бреговата ивица на Черно море, а на Средиземно, в горещата Андалусия.
Costa del Sol, както е испанският превод на Слънчев бряг, е 154 км брегова линия в Южна Испания, в провинцията Малага. Цялата област е белязана от вековна история, като своите отпечатъци върху архитектурата, бита и културата в района са оставили финикийци, римляни, вестготи и араби.
Туризмът процъфтява тук от 1950 г., като благодарение на него са се развили очарователни крайбрежни градчета, които предлагат чудесни условия за почивка, забавление и много, ама много вкусна храна. Тук властва Средиземноморската кухня с богатото си разнообразие от риби и морски дарове, невероятно вкусни маслини и зехтин, узрели под ярките лъчи на слънцето ароматни плодове, богато разнообразие от вина и не на последно място огромните изсушени бутове свинско месо, известни под събуждащото апетита на всеки любител на месните продукти наименование хамон. За да оцелееш в Испания без езикови познания, трябва да запомниш само две думи – cerveza (бира) и jamon


Резултатът от любовта към хамона и чувството за хумор на испанците

В Коста дел Сол се намират много големи и по-малки градове, които заслужават вниманието на всеки турист-изследовател. Малага е шестият по големина град в Испания и столица на едноименната провинция. Градът е истинско съкровище за любителите на изобразителното изкуство, които могат да се насладят на Музея на Пабло Пикасо, чийто роден град е именно Малага, Музея на Кармен Тисен, един от най-посещаваните музеи в Андалусия – Музея за модерно изкуство и не на последно място Музея на Малага, който помещава произведения на изящното изкуство и археологически артефакти.    

Площадът Plaza de la Merced в Малага, разположен близо до родния дом на Пабло Пикасо
Друг голям град в Андалусия е Гранада, наречен на местния символ и екзотичен плод – нара. Тук се намира една от най-големите исторически забележителности в Испания, наследство от арабите – комплексът Алхамбра. Този паметник на ислямската архитектура се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Тук се намира и „Ел Хенералифе“ или лятната резиденция на султаните от династията на Насридите, владяли някога Гранада. Това, което впечатлява най-много, са богатите на растителни видове градини, които били създадени и грижливо поддържани от арабите, които никога преди това не са имали възможност да се наслаждават на подобна зеленина, каквато предлага климатът на Андалусия. 

Дворецът Алхамбра, Гранада
Едни от най-големите и предпочитани от туристите крайбрежни градчета са Торемолинос, Беналмадена, Марбеля и Михас. Без значение къде точно ще отседнете, храната навсякъде е много разнообразна и изключително вкусна. Но ето кои са акцентите, или ястията, които всеки любител на чуждата кухня трябва да добави в своя „To taste” списък.

Ще започнем със супата. В тази графа властват Гаспачо (Gazpacho) и Салморехо (Salmorejo). И двете представляват студена доматена супа, но при Салморехото поръсват отгоре хлебни трохи, ситно нарязани кубчета бекон и настъргано сварено яйце.
Почти няма заведение, в което поръчвайки питие, да не ти донесат и тапас. Традицията да се поднасят малки порции храна произлиза от стария обичай да се покриват чашите с вино в кръчмите с парче хляб или резен хамон, за да не влизат в тях мухи и прах. От тук идва и наименованието tapa, което в превод означава капак. 
В днешно време тапасите тук представляват малка купичка с маслини, купичка мариновани сардини, салата с домати, чушки и калмар или домашно приготвен чипс. На повечето места една порция тапас е безплатна, другаде е равностойна на 1 евро, но при всички положения е вкусна и отваря апетита за основното. 

Типични тапаси в Коста дел Сол

Питието, както споменахме, предхожда тапасите. Ако сте любители на бирата, “Una cerveza grande, por favor” е ключовото изречение. За ценителите на гроздовите напитки има три варианта – vino blanco (бяло вино), vino tinto (червено) или vino rosado (розе). За летния сезон обаче има две освежаващи питиета, които задължително трябва да се изпробват – sangria (червено вино с нарязани пресни плодове и малко бренди) и tinto de verano (червено вино, лимонада, лед и лимон).  
Поръчахме питието и тапасите, следва основното. Без съмнение това ще са морски дарове.
Ако обичате миди, пробвайте coquinas и almejas. Chanquetes пък са много дребни пържени рибки, чудесно мезе за бира.

Coquinas
Lenguado (калкан) или Pez espada (риба меч) на скара са винаги добър избор.
Да не забравяме и най-баналното, но вкусно и засищащо ястие в региона – паеля. Има я в най-различни разновидности, винаги богати на вкус и съставки, от които изобилстват морските дарове. В повечето ресторанти менюто е преведено и на английски език, но ако се затруднявате с разчитането на съставките, винаги можете да помолите сервитьорите да ви разяснят съдържанието на ястието. Те са винаги усмихнати, любезни и невероятно търпеливи към туристи, невладеещи дотам съвършено испанския език.

Pescado frito (пържена риба)
Ако ви се хапва истинско месо, трябва да пробвате задължително Rabo de Toro – опашка от бик. Много крехко изпечено месо, поднесено с гарнитура от печени картофи и моркови.

Rabo de Toro





Queso Manchego представлява овче сирене, което тънко нарязано, прави чудесна компания на хамона.
Не забравяйте да поливате обилно салатите с aceite de oliva virgen extra или студено пресован зехтин. Тук се намират едни от най-големите маслинови насаждения в цяла Испания, която е лидер в производството на зехтин. 

"La cuenta, por favor" е начинът да направите прехода от засищането на физическия глад към засищането на глада за гледки и преживявания и да си платите сметката. Тук бакшишите не са задължителни и сервитьорите ви връщат рестото до стотинка, но ако наистина сте доволни от храната и обслужването, оставете бакшиш - повярвайте ми, храната, гостоприемството и приятната атмосфера в повечето заведения, които аз лично посетих, го заслужават. 

Buen provecho! или казано другояче - Да ви е сладко!  





  
   

Коментари

Популярни публикации