Салморехо - студена лятна супа от Андалусия
Салморехо (от исп. Salmorejo) е традиционна испанска супа, приготвена по подобие
на гаспачо с домати, чушки и чесън, но със специални добавки от хамон (свинска
шунка), варено яйце и хлебни трохи, които придават наситеност и плътност на
вкуса и я отличават от гаспачо.
Тази супа е чудесно решение за топлите летни дни, когато
можем от време на време да разнообразим и да заменим традиционния таратор
с нея.
Имах щастието да опитам истинско салморехо в Гранада, а сега
имам и удоволствието да споделя рецептата за нейното приготовление с вас.
Необходими продукти:
2 големи домата – най-добре да са розови и много сочни
2 тъмнозелени чушки
1 скилидка чесън
1 сварено яйце
100 гр. свинска шунка
1 филия сух хляб
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 щипка кафява захар
сол и черен пипер на вкус
Обелваме доматите, нарязваме ги и ги слагаме в блендер.
Почистваме чушките от семената и ги добавяме нарязани в блендера. Нарязваме
филията хляб и натрошаваме хубаво парчетата. Добавяме ги към зеленчуците,
заедно с накълцания чесън, захарта и подправките на вкус.
Блендираме за 30 секунди, след което добавяме постепенно
зехтина, докато получим много гладка смес.
Прибираме в хладилника, за да се изстуди преди поднасяне.
Когато дойде време за хапване, поръсваме с настърганото на ситно яйце и нарязаната на
дребно свинска шунка.
Коментари
Публикуване на коментар