Спаначено суфле
Суфлето най-общо казано е яйчено ястие, което може да се приготви със солени съставки и да се сервира като основно ястие или да се приготви за десерт, като известното и любимо на мнозина щоколадово суфле. В оригиналната рецепта белтъците и жълтъците на яйцата се разделят, като белтъците се разбиват на сняг, но аз ще ви представя моя улеснен вариант на спаначено суфле, приготвено с брашно от лимец и пармезан.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Измиваме хубаво спанака и го нарязваме на ситно.
В широка тенджера загряваме маслото и запържваме брашното за 1-2 минутки. Добавяме спанака и бъркаме 2-3 минутки, докато спадне като обем.
Постепенно добавяме млякото и готвим на умерен огън и при непрекъснато бъркане за 4-5 минутки.
Овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме пармезана и отстраняваме от огъня. Оставяме да изстине за 3-4 минутки.
В купа разбиваме хубаво яйцата и ги добавяме към сместа заедно с половината кашкавал.
Изливаме в намазана с масло тавичка и поръсваме с останалия кашкавал. Печем за 20-25 минутки или докато суфлето се надигне и получим кафеникав загар.
Оставяме суфлето да се охлади във фурната на леко отворена врата, за да предотвратим спадането му.
Необходими продукти:
500 г спанак
4 с.л. масло
4 с.л. брашно от лимец (може и обикновено пшенично брашно)
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. настърган пармезан
1 ч.ч. настърган на едро кашкавал
сол и черен пипер на вкус
Загряваме фурната на 200 градуса.
Измиваме хубаво спанака и го нарязваме на ситно.
В широка тенджера загряваме маслото и запържваме брашното за 1-2 минутки. Добавяме спанака и бъркаме 2-3 минутки, докато спадне като обем.
Постепенно добавяме млякото и готвим на умерен огън и при непрекъснато бъркане за 4-5 минутки.
Овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме пармезана и отстраняваме от огъня. Оставяме да изстине за 3-4 минутки.
В купа разбиваме хубаво яйцата и ги добавяме към сместа заедно с половината кашкавал.
Изливаме в намазана с масло тавичка и поръсваме с останалия кашкавал. Печем за 20-25 минутки или докато суфлето се надигне и получим кафеникав загар.
Оставяме суфлето да се охлади във фурната на леко отворена врата, за да предотвратим спадането му.
Коментари
Публикуване на коментар