2 идеи за закуска с яйца

Яйцата са много полезни и не случайно често присъстват във всякакви идеи и рецепти за закуски. Покрай грижите за малкия ми син започнах да търся нови и разнообразни начини за добавяне на яйца към сутрешната закуска и тези две са ми от любимите, за щастие са любими и на него :)


Яйчени мъфини със зеленчуци и сирене

Необходими продукти за 8 мъфина:
4 яйца
1/2 глава червен лук, накълцан на ситно
2 печени червени чушки, нарязани на ситно
5-6 розички броколи, накъсани на дребно
1 ч.ч. натрошено сирене
червен пипер на вкус
масло или зехтин за намазване на формичките 


Намазвам формичка за мъфини с масло или зехтин.
Запълвам 2/3 от формичката с нарязаните на ситно зеленчуци.
Разбивам яйцата и добавям червения пипер.
Изливам яйцата във формичките, така че да ги запълня, разтръсквам леко тавичката, за да разпределя хубаво сместа и пека в загрята на 160 градуса фурна за 15-тина минутки.


Втората идея за закуска, която се оказа голям хит у дома, е с пъдпъдъчи яйца. Докато търсих идеи за рецепти с тях, се натъкнах на множество материали за техните ползи и разбрах, че те са в пъти по-полезни от кокошите и са истинска супер храна за малките дечица. Ето няколко интересни факти за тях:

~ Пъдпъдъчите яйца съдържат повече биологично активни вещества, отколкото яйцата на другите видове птици
~ Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по наличие на витамин В12
~ Голямо е съдържанието им на витамини А, В1 и В2
~ Съдържат още цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо
~ В Япония на всеки ученик се дават по 2 пъдпъдъчи яйца всеки ден за обяд
~ Комплексът от витамини, протеини и минерали помага за активизирането на мозъчната дейност и подпомага запаметяването
~ Пъдпъдъчите яйца съдържат витамин D, който е много важен за развитието на детските кости
~ Според проучвания, малките деца, които редовно консумират пъдпъдъчи яйца, са по-здрави.
~ Децата могат да консумират на ден между 2 и 4 яйца от пъдпъдък.



Пастет с пъдпъдъчи яйца, извара и чубричка

Необходими продукти:
6 сварени пъдпъдъчи яйца
100 г обезсолена извара
1 с.л. зехтин
щипка чубричка

Намачквам яйцата с вилица и ги смесвам с останалите продукти. Поднасям с филийки пълнозърнест хляб.





Коментари

Популярни публикации