Разходка до Плана, малко медитация и хапване сред природата

През уикендите се стремим да излизаме сред природата, далеч от града, стига времето да го позволява. Около София има много чудесни места за еднодневни пътешествия, особено в планините, които я заобикалят. Една от тях е Плана, в която обичаме да караме колела през лятото, но и през зимата е особено притегателна със своите красоти и неочаквано интересни местенца за посещение. Като село Плана, в което се натъкнахме на будистка ступа и на един изключително очарователен параклис, посветен на Свети Киприян. И двете постройки се намират на места със специална енергия и невероятна красота, затова си струва да се посетят.

Като начало, за да стигнете до село Плана, минавате през Бистрица и Железница и продължавате по пътя за Белчин. Малко след Железница има отбивка за Плана, завивате на ляво и продължавате по приказно красивия извиващ се планински път. Минавате табелата, оповестяваща навлизането ви в село Плана и стигате до кръстовище с табели - левият път ще ви отведе към центъра и кметството на селото, но на вас ви трябва десния, който води към Турмачка махала или мястото където се намират параклиса и будистката ступа. 

Будистката ступа на Просветлението е разположена върху открито плато, от което се разкрива изумителна гледка към планините Витоша, Рила, Пирин и Стара Планина. Ступата представлява специален будистки монумент, символизиращ тялото на Буда в медитация, а тази по-специално - постигането от Буда на Просветлението или природата на напълно пробудения ум. Ступа София е изградена в Ретрит център Плана през лятото на 2015 г. от практикуващите на Диамантения път на будизма. Повече за постройката и нейното предназначение можете да научите ТУК.


Дори и да не си дошъл тук с ясната цел да медитираш, тишината, красотата на природата и мистичната атмосфера те приканят да поседнеш на една от пейките, заобикалящи религиозния монумент и да затвориш очи. За миг или два. Или за повече... И просто да се откъснеш от всичко шумно, мръсно и забързано.



Когато си на пътешествие с малко дете, трудно успяваш да медитираш повече от 20 секунди, затова след ровенето в снега, катерененто по пейките, обикалянето около ступата и опитите да я изкачим, потеглихме към следващия обект, а именно параклиса Свети Киприян.


Ако сте фотограф, било то професионален или любител, това е вашето място. Вековната бреза до параклиса му придава още по-внушителен вид и те кара да се чувстваш едновременно смирен и вдъхновен. Когато ние посетихме мястото, параклисът беше отворен и можехме да запалим свещ. Не го направихме, защото нямаше никой, а мен винаги ме е страх от пожари, затова просто оставихме монети в кутията за дарения.


В дясно от параклиса има хълмче, на върха на което се намира малка горичка. Качихме се до нея, за да разгледаме района от високо. Гледката отново беше изумителна - малкото параклисче, сгушено в прегръдката на вековното дърво, селските къщи, от които се излъчва спокойствие и топлина и разбира се Витоша - стара и закриляща, сякаш всеки момент ще те прегърне и ще те стопли с отразяващите се в нейния бял кожух слънчеви лъчи. 


Да се върнем обаче отново на пътешествието с малки деца. Сред такава природа и чист въздух се огладнява бързо, затова винаги сме подготвени. Ето идея за приготвяне на бързо, но полезно хапване в бурканче:


Задушаваме в малко гхи (или обикновено краве масло) и малко вода 3 нарязани на ситно моркова и 1 стрък пресен лук.
Добавяме заешка кайма и готвим за 2-3 минутки, след което добавяме 1 нарязан на ситно картоф и шепа накълцани на ситно листа спанак.
Доливаме още вода и готвим до пълното сваряване на картофите.
Накрая добавяме накълцани 2-3 стръка копър.

И така, с много хубави емоции, красиви кадри и сити стомахчета потеглихме към дома. Спомените от приятно прекарания почивен ден ще ни топлят до следващия уикенд. Нов уикенд - нови вълнуващи дестинации! 

Коментари

Популярни публикации