5 идеи за здравословни десерти за деца

С тези десерти не само ще зарадвате малчовците у дома, но и вие можете да се поглезите, защото по вкус не отстъпват на стандартните рецепти.

1. "Шоколадови" мечоци


Разбиваме с миксер 2 яйца и добавяме 2 с.л. гхи (или разтопено краве масло), 140 мл прясно мляко и 2 с.л. кленов сироп (може и сироп от агаве или мед).
Смесваме 75 г брашно от лимец и 75 г бяло брашно, добавяме 1 пакетче бакпулвер и ги смесваме с течните съставки.
След като получим хомогенна смес, отделяме половината и добавяме в нея 2 с.л. брашно от рожков.
Пълним формичките, като редуваме 1 лъжичка бяла смес и 1 лъжичка черна, след което с клечка за зъби разбъркваме леко сместа във всяка формичка.
Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за 20-тина минутки или до суха клечка.


2. Бебешко брауни


Разбиваме 4 яйца. Добавяме 1/2 ч.ч. олио и 3/4 ч.ч. прясно мляко.
В отделна купа смесваме 1 и 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно, 1 ч.ч. брашно от рожков и 1 ч.л. бакпулвер. Добавяме сместа към течните съставки и разбъркваме продължително на ниска степен.
Добавяме 2 настъргани на ситно моркова и 2 почистени и настъргани на ситно ябълки. Разбъркваме на ръка.
Изливаме сместа в средно голяма тавичка с падащо дъно и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минутки.


3. Ябълкови кексчета


Загряваме фурната на 180 градуса.
Накисваме 1 с.л. стафиди в гореща вода.
Разбиваме 1 яйце и добавяме 1/3 ч.ч. олио.
В купа смесваме 1/2 ч.ч. брашно, бакпулвер и 1/2 ч.л. канела. Добавяме ги към яйчената смес и бъркаме.
Обелваме, почистваме и настъргваме 1 ябълка. Добавяме отцедените стафиди и ябълката към останалите съставки и разбъркваме леко на ръка.
Изливаме сместа във формички за мъфини или в друга силиконова форма, с каквато разполагате.
Печем за около 25 минутки или до суха клечка.


4. Овесени барчета


Загряваме фурната на 180 градуса.
Покриваме правоъгълна тавичка с хартия за печене.
В купа смесваме 60 г фини овесени ядки, 1 ч.л. канела, 2 настъргани ябълки и 60 г масло на стайна температура.
Покриваме дъното на тавичката с получената смес и печем за 30-тина минутки.
Изваждаме тавичката от фурната, оставяме да изстине и нарязваме във формата на барчета.


5. Палачинки с брашно от елда и мандарини


Разбиваме 2 яйца и добавяме 125 мл. прясно мляко, 2 с.л. гхи и сока на 1-2 мандарини
Добавяме 1 ч.ч. брашно от елда и разбиваме до пълното хомогенизиране на сместа. Сместа трябва да е с консистенцията на боза. Ако трябва, добавяме още малко брашно.
Печем палачинките в горещ тиган с незалепващо покритие, като добавяме по малко мазнина от време на време (по желание). Мажем готовите палачинки с още малко масло (отново по желание, стават по меки и ароматни).
Поднасяме с извара, мандарини, киви или други сезонни плодове.


Коментари

Популярни публикации