5 идеи за здравословни закуски за деца

С началото на новата година стартирам няколко публикации, посветени на храненето на нашите дечица. Колкото и да сме заети, има много рецепти за бързи, вкусни и най-важното здравословни закуски, които можем да приготвим у дома и да дадем силен старт на деня за най-малките членове на семейството. Ако планирате суровините и времето си правилно, ще можете да се справите само за няколко минути и да сте сигурни, че детето приема хубава и здравословна храна. Повечето закуски се приготвят за няколко минути, а кексчетата могат да се приготвят от предната вечер, като се съхраняват в кутия, за да не изсъхват.

Тези 5 рецепти са нещо като основа, върху която вие можете да добавяте или променяте съставки според вкуса и нуждите на детето. Аз лично спазвам само няколко ключови принципи, които гарантират, че закуските са полезни и хранителни:

- Избягвам белите брашна, а използвам пълнозърнести, от лимец или спелта, защото са по-богати на фибри, минерали и витамини и засищат за по-дълго време;
- Избягвам бялата рафинирана захар, като я замествам със сладки съставки като тиква, фурми, стафиди, банани;
- Избягвам солта и използвам обезсолено сирене и извара.

А ето и конкретните идеи за закуски:


1. Печени филийки с яйце, сирене, гхи и магданоз


Намазваме 4 филийки хубав пълнозърнест хляб с малко гхи или краве масло. Разбиваме едно яйце, добавяме натрошено сирене и накълцан магданоз и разбъркаваме. Намазваме филиите и печем под грила в предварително загрята фурна, докато получим златист загар.


2. Тиквени кексчета с брашно от лимец


Разбиваме 2 яйца и добавяме 2 ч.ч. настъргана на ситно тиква, щипка канела и 1/2 ч.ч. олио (може да използвате слънчогледово, рапично или зехтин). Разбъркваме хубаво съставките. Смесваме 1 ч.ч. брашно от лимец с бакпулвер и добавяме към течните съставки. Разбъркваме хубаво и изливаме сместа във формичките. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минутки (с клечка за зъби пробваме тестото, ако клечката излезе суха, кексчетата са готови)

3. Пълнозърнести печени флийки с яйце и извара


Класическите печени филийки с яйце и сирене може да се изпълнят и с извара, какъвто е този пример. За целта смесваме 2 разбити яйца с 1 ч.ч. безсолна извара. Намазваме пълнозърнестите филии първо с малко масло и след това с яйчената смес. Печем до златисто и добавяме няколко резена авокадо.


4. Палачинки с кисело мляко


Смесваме 200 мл кисело мляко с 200 мл вода и 1 ч.л. сода. В купа разбиваме 2 яйца и добавяме шупналото кисело мляко и 1 с.л. зехтин. Добавяме 7 с.л. брашно от спелта, 7 с.л. бяло брашно и щипка сол и бъркаме, докато получим хомогенна смес. Печем палачинките в сух тиган, а всяка готова палачинка намазваме с малко масълце.


5. Солени кексчета с брашно от лимец, сушени домати, сирене и кашкавал


В 200 мл кисело мляко сипваме малко сода и оставяме да шупне. Разбиваме с миксера 2 яйца. Добавяме киселото мляко и 1/2 ч.ч. олио. В отделна купа смесваме 1 ч.ч. брашно от лимец и 1 ч.л. бакпулвер. Добавяме брашното към течните съставки и отново бъркаме. Добавяме нарязани на ситно 2-3 сушени доматчета (може и да ги пропуснете или да ги замените с маслинки), 2/3 ч.ч. натрошено бяло сирене и 1/3 настърган на ситно кашкавал. Бъркаме и разпределяме във формички (за кексчета или мъфини по желание). Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минутки (проверяваме с клечка за зъби готовността на тестото).


Коментари

Популярни публикации