Рецепта за един от най-хубавите подаръци за близък човек

Понякога е трудно да изберем хубав подарък за близък човек, без значение колко добре го познаваме. От една страна, защото този човек си има всичко или защото искаме да надградим последния подарък и да го зарадваме с нещо уникално. В такава ситуация попаднах тази Коледа, когато трябваше да избера подарък за моята по-голяма сестра. Познавам я отлично и знам точно какво харесва, но така и не успях да се реша какво да й купя. И точно, когато започвах да се отчайвам, си казах: "А защо не направя сама подаръка?"

И така, набързо нахвърлях идеите си, обиколих 2-3 магазина за част от материалите и седнах да творя с ножица, лъжички и химикал... Резултатът е кутия с бурканчета, пълни с ароматни съставки и подправки, очакващи да бъдат превърнати в апетитни ястия.



Сестра ми тепърва се учи да приготвя сама здравословна храна и реших, че много подходящ подарък за нея биха били няколко рецепти и заготовки за любими нейни ястия + тефтер за рецепти + супер очарователна дървена лъжица за готвене + няколко вдъхновяващи цитата.


Започваме със закуската, а сестра ми обича да си приготвя сама различни здравословни варианти, така че реших да й помогна с един универсален микс, който има редица приложения. За целта събрах в удобно бурканче необходимите съставки и записах упътване за употреба.

Микс „Вълшебна закуска“

Състав: фини овесени ядки, орехи, тиквено семе, слънчогледово семе, сусам, ленено семе, канела, брашно от рожков

Начин на приготвяне:
Добави към кисело мляко и остави да се накисне за няколко часа. Може да се добавя към смутита, смес за палачинки, мъфини или други сладкиши.


Сестра ми често пътува до Италия и вече е обиколила едни от най-хубавите градове и острови, опитала е редица местни храни и реших да я зарадвам с нещо типично от тамошната кухня, а именно микс за ризото, което да може да си приготви супер лесно сама. За щастие имах всичко необходимо в кухненския шкаф и трябваше само да го комбинирам в бурканче и отново да приготвя инструкции за употреба. 



Ризото с манатарки

Състав: ориз Арборио, сушени манатарки, сушен чесън, мащерка, морска сол, сушени чушки Пири-пири

Начин на приготвяне:
В тиган загрей 1 с.л. зехтин и запържи за 1-2 минутки 1/2 накълцан на ситно лук.
Добави микса Ризото с манатарки и 1 ч.ч. вода. Намали огъня и остави да закъкри. Когато водата се абсорбира, добави още малко вода и разбъркай. Водата ще се абсорбира отново, тогава добави още вода. Така повтаряй, докато оризът омекне и стане „ал денте“. Накрая настържи от горе малко пармезан и сервирай. Buon appetito!


В духа на пътешествията и приключенията, реших да добавя и един микс за червена леща с къри, защото индийската кухня се вписва чудесно в представата за вкусна, лесна, бърза и не на последно място здравословна храна.

 

Червена леща с къри

Състав: червена леща, сушен лук, сушен чесън, кориандър, куркума, кимион, синапено семе, джинджифил, канела, хималайска розова сол

Начин на приготвяне:
В гореща мазнина (гхи, олио, зехтин) добави микса и запържи за 1-2 минутки, за да се освободят ароматите. Напълни бурканчето с вода и го излей при лещата. След 5-6 минутки добави един обелен и нарязан на ситно пресен домат или домат от консерва. Остави да покъкри за 8-10 минутки, докато се сгъсти и свали от котлона. По желание добави накълцан магданоз.


Храната е предназначена и за тялото, и за душата, но понякога имаме повече нужда от храна за душата, а какво по-хубаво за целта от няколко мъдри и вдъхновяващи мисли. Такива събрах в едно бурканче, от което сестра ми ще черпи доза вдъхновение, когато има най-голяма нужда от такова.


Всичко това не ми отне много време, но същевременно ми донесе много добро настроение. И вие можете да приготвите нещо подобно за близък човек, когато нямате никаква идея какво да му купите. Първо трябва да помислите какво обича да прави или какво би искал да започне да прави (да рисува, да прави бижута, да прави сладкарски изделия и т.н.). След това направете списък с нещата, които ще са ви необходими и добавете от себе си творчество, въображение и много любов в изработката. Не е важно да е перфектно изработено, с уникално красив дизайн и шрифт (моят е пример за очарователно НЕчетлив шрифт хихихих). Важно е човекът, на когото подарявате, да оцени труда ви и да се зарадва от сърце. За моята сестра знам, че ще бъде така.

Весели празници и много щастливи моменти!
***

Коментари

Популярни публикации