Салата с манголд, печено пиле и авокадо

Тази година открих растението манголд. Преди него бях пробвала няколко пъти кейл и го сбърках с т.нар. къдраво зеле. Оказа се, че манголдът е с по-мек вкус, но със също толкова много полезни качества. Среща се и под наименованията спанаково или листно цвекло.


Манголдът е много богат на витамините А, С, К, както и на минералите желязо, калций, магнезий, фосфор. Съдържа още фибри, есенциални аминокиселини, протеин и лутеин. Листата му са крехки и могат да се използват в салати, а дръжките са малко по-твърди и жилави, затова са подходящи за готвени ястия - супи, яхнии, пюрета. Аз лично ги добавих веднъж към плънката на чушки с ориз и се получи доста приятен вкус.

Манголдът не е много лесно откриваем, аз си взимам от фермерски пазари или поръчвам от farmhopping, но определено си струва да го пробвате, особено, ако обичате зелени салати и се стремите към по-здравословна кухня. Аз ще ви предложа идея за една много лесна салата, с която можете да оползотворите останалото ви месо от неделното печено пиле. Ако нямате такова, просто си купете пилешки гърдички и ги изпечете с подправки на вкус. Разкъсайте месото на хапки и ги добавете в салатата. 



Необходими продукти:
1 връзка манголд
1 авокадо
2 печени пилешки гърди
8 с.л. кисело мляко
4 с.л. зехтин
4 с.л. мека горчица
сол и черен пипер на вкус 

Измиваме хубаво манголда и го нарязваме. Може да добавите и дръжките, като ги нарежете на много ситно или да ги сложите в супа.

Добавяме нарязаното авокадо и накъсаното печено пилешко месо.

Смесваме киселото мляко, зехтина, горчицата и подправките и разбиваме хубаво дресинга. Най-лесно става, като сложите всичко в бурканче с винтова капачка и го разтръскате енергично.

Сервираме салатата обилно полята с дресинга.

Коментари

Популярни публикации