Зелник с прясно зеле и пълнозърнести кори

Първият зелник, който си приготвяме у дома, сготвихме в комбина с мъжа ми - той приготви плънката от предната вечер, а аз я сглобих с корите и я изпекох на следващия ден. Рецептата е пълна импровизация, родена след кратко проучване на различни оригинални рецепти.

Противно на очакванията ми, че зелникът се прави само със зеле, се оказа, че може да се приготви с всякакви зелени продукти, откъдето всъщност идва името - от зелено, а не от зеле :) Можете да приготвите зелник с праз лук, лапад, спанак, както и с кисело или прясно зеле. Ако сте видели вече моята рецепта за зелева яхнийка с прясно зеле и доматки и се чудите къде отиде втората половина на зелето, отговорът е в този зелник. Естествено вие можете да приготвите зелника с обикновени кори, ние просто решихме да тестваме този вариант, който се оказа и доста вкусен.   


Необходими продукти:
1/2 прясна зелка
1 пакет пълнозърнести кори (аз използвах кори с марка "Златната царица")
1 морков
4 скилидки чесън
3 дафинови листа
1 ч.л. зърна черен пипер
1/2 ч.л. зърна нигела
1/2 ч.л. зърна ким
50 г бяло вино
сол на вкус
3 с.л. олио

Загряваме фурната на 180 градуса и намазваме с малко олио дъното и стените на широка тава.

Нарязваме зелето на много тънко и го запържваме в сгорещеното олио заедно с накълцания чесън, нарязания на ситно морков и всички подправки. Оставяме да се задуши за малко, след което добавяме виното и съвсем малко вода, колкото да не загаря.

Готвим на умерен огън, докато зелето омекне.

Поставяме 2 кори върху дъното на тавата и ги покриваме с част от плънката. Поставяме от горе нова кора и повтаряме с плънка, докато свършим и корите, и плънката. Завършваме с кора, която намазваме обилно с олио.

Печем за 30-тина минутки.

Изваждаме от фурната, напъскваме зелника с малко водичка и го покриваме с кърпа за 10-тина минутки преди да го нарежем и поднесем.

Коментари

Популярни публикации