Зелева яхнийка с прясно зеле и доматки

Напоследък все повече харесвам простите неща - дали защото нямам много време да готвя или просто, защото и с малко, но пресни и правилно комбинирани съставки стават най-вкусните манджи. Такъв е случаят с тази зелева яхнийка. Приготвих я по професионалните указания на мъжа ми, който я е тествал и усъвършенствал десетки пъти в работата си (а тя е именно да разработва и подобрява рецепти за ястия, които се приготвят във верига ресторанти).

Нещо много важно, на което ме научи той, е да добавям доматите, когато зелето е вече сварено, в противен случай те ще го стегнат и ще удължат времето за приготвяне. Това важи и за ястия, в които има месо - доматите се добавят винаги, когато месото е вече сготвено.

И така, ето как се приготвя най-лесната и вкусна зелева яхния:


Необходими продукти:
1/2 прясна зелка, нарязана на тънко
3 скилидки чесън
2 дафинови листа
6-7 зърна черен пипер
1 с.л. червен пипер
400 г домати от буркан или пресни, обелени и нарязани на ситно
сол на вкус
2 с.л. олио

В широка тенджерка поставяме нарязаното на тънко зеле и поръсваме със сол. Намачкваме зелето, за да разнесем солта и добавяме олиото, накълцания чесън, дафиновите листа, черния пипер, червения пипер и вода, колкото да покрие 2/3 от зелето. Похлупваме и оставяме да се вари на умерен огън около час или докато зелето се свари напълно.

Добавяме доматките, щипка захар (или 1 ч.л. сладко от люти чушки, ако разполагате с такова) и още сол, ако има нужда. Оставяме на котлона за още 5 минутки, след което сервираме ястието топло, задължително с меко хлебче за топене и чаша червено винце... :)

Коментари

Популярни публикации