Запеканка с киноа, броколи, домати, сирене и кашкавал

Попаднах в магазина на микс от киноа (бяла, червена и черна) и реших да я пробвам. Интересна е комбинацията, тъй като червената киноа се оказа, че има по-богат вкус и по-хрупкава текстура в сравнение с бялата, която е по-деликатна. Черната киноа пък е по-ароматна с леко сладък вкус и запазва своята цялост при варене. Вие можете да използвате която и киноа да изберете. Ако ползвате само бяло, не я варете предварително, както е по тази рецепта, а само я накиснете от предната вечер.



Необходими продукти:
1 и 1/2 ч.ч. киноа
2 ч.ч. накъсани цветчета броколи
2 едри домата
2 скилидки чесън
1 ч.ч. натрошено бяло сирене
1 ч.ч. настърган кашкавал
2 с.л. олио или зехтин за готвене
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. лют червен пипер
сол на вкус

Загряваме фурната на 180 градуса.

Сваряваме предварително накиснатата киноа до готовност.

В тиган загряваме мазнината и запържваме за кратко накълцания чесън. Добавяме обелените и накълцани на ситно домати, малко вода, солта и подправките и готвим, докато получим гъст сос.

Добавяме броколито и го готвим в соса за 5-6 минутки.

В тава изсипваме сварената киноа, доматения сос и натрошеното сирене и разбъркваме хубаво всичко. Печем за 20-тина минутки.

Поръсваме отгоре с кашкавала и печем още малко, докато кашкавалът се разтопи и запече приятно.

Сервираме ястието топло.

Коментари

Популярни публикации