Тиквен гратен

Знаете ли, че тиква и салвия си отиват много? Ако не сте пробвали тази комбинация, ви предлагам една интересна рецепта за безмесно ястие, с което да "бракувате" тези два аромата и да се насладите на техния апетитен съюз...



Необходими продукти:
2 глави лук
3 скилидки чесън
8 листа прясна салвия
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
1/2 тиква цигулка, обелена и нарязана на тънки филийки
200 мл готварска сметана
200 мл прясно мляко
2 с.л. едрозърнеста горчица
2 ч.ч. настърган кашкавал
80 г твърдо масло, нарязано на дребни кубчета
сол и черен пипер на вкус

Загряваме фурната на 200 градуса.

Нарязваме лука на тънки полумесеци и го запържваме в зехтина и 2 с.л. масло. Добавяме щипка сол и когато омекне, го махаме от котлона.

В тенджерка изсипваме прясното мляко, сметаната, 4 стръка салвия и смачкания чесън. Оставяме да се сгрее на умерен котлон, като бъркаме периодично и внимаваме да не изври. Отстраняваме от огъня, изваждаме салвията и добавяме горчицата.

Намазваме дъното и стените на тавичка с малко масло.

Подреждаме в тавичката нарязаните на тънки парченца тиква, като ги застъпваме едно върху друго. Отгоре поръсваме с лука и половината настърган кашкавал. Разпределяме отгоре маслото и останалите листенца салвия. Изливаме млечната смес и завършваме с останалия кашкавал.

Покриваме тавичката с фолио и печем за 35-40 минутки. Махаме фолиото и печем още няколко минутки, докато кашкавалът отгоре придобие златист загар.

Коментари

Популярни публикации