Ръжен сладкиш с ябълки и фурми

Когато есента ни поднася ябълки, знаете какво трябва да правим с тях - сладкиш! Това е една от онези рецепти, които ми се получават супер инцидентно, но доказват, че с малко опит, познания в кухнята и доста въображение можем да сътворим чудеса. А историята на рецептата е следната - открих я в Интернет, но секунди след като си приготвих продуктите, нещо стана с уебстраницата, в която беше публикувана и не успях да я заредя отново, за да видя какви са стъпките за приготвяне на сладкиша. И така, впрегнах опита си с печивата, добавих още 2-3 съставки и запретнах ръкави, защото у дома нямаше да чакат дълго, докато намеря оригиналната рецепта, а се бяха приготвили вече за десерта. Ето какво се получава, когато не се предаваш и се осланяш на любовта си към готвенето.



Необходими продукти:
225 г масло
175 г ръжено брашно
3 средно големи ябълки
2 ч.ч. обескостени и нарязани на ситно фурми
2 с.л. кафява захар
2 с.л. овесени ядки
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода

Загряваме фурната на 180 градуса.

Намасляваме с малко меко масло дъното и стените на правоъгълна тавичка за печене с приблизителни размери 30х15 см.

Почистваме ябълките от дръжките и семената и ги настъргваме на едро.

Половината настъргани ябълки смесваме с канелата, захарта, овесените ядки и 1 с.л. от ръженото брашно. Изсипваме ги в тавата и ги разпределяме равномерно по дъното.

В тенджерка на умерен огън разтопяваме маслото. Добавяме фурмите и половината от настърганите ябълки. Бъркаме за 10-тина минутки, докато фурмите и ябълките омекнат хубаво и ги отстраняваме от огъня.

В купа смесваме брашното и содата и ги добавяме към фурмите и ябълките. Бъркаме, докато смесим хубаво съставките и ги изливаме в тавичката. Разпределяме сместа равномерно и печем за 25-30 минутки, докато сладкишът се изпече отгоре.
! Помнете, вътре сладкишът ще остане сочен и ако боднете с клечка за зъби, тя няма да излезе суха. Затова не се изкушавайте да печете по-дълго, защото сладкишът ще изсъхне и като изстине, ще се рони. Извадете го от фурната и го оставете да изстине, след което го обърнете върху широка чиния или поднос за торти.

Коментари

Популярни публикации