Вегетариански бургери с нахут

С мъжа ми обичаме да хапваме бургери и честичко си ги приготвяме сами у дома. Той е специалист по месните, а аз започнах да тествам различни рецепти за вегетариански бургери. Днес споделям с вас моята изпитана рецепта за бургери с нахут.

Тъй като съм използвала по-трудно намиращи се съставки, като рас ел ханут и хариса, вие можете да ги замените с микс от ориенталски подправки (кимион, куркума, къри, кориандър и др.) и лютива паста от червени чушки. Важно е накрая да получите пикантен вкус и аромат, на който не може да се устои.



Необходими продукти:
400 г сварен нахут
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 яйце
2 печени чушки
1 с.л. зехтин
100 г галета
1 с.л. хариса (може да се замени с доматено пюре или паста от люти чушки)
1/2 ч.л. рас ел ханут (или микс от подправки на вкус като куркума, кориандър, къри и др.)
сол на вкус

Загряваме фурната на 180 градуса.

Покриваме широка тава с хартия за печене и капваме няколко капки зехтин.

В купа смесваме отцедения нахут, яйцето, нарязаните на ситно лук, чесън, печени чушки, зехтина, галетата, харисата и подправките. Смиламе всичко с пасатор.

С ръце правим 4 еднакви по големина топки и ги подреждаме в тавата, като ги сплекваме леко, за да оформим бургерите. Върху тях капваме няколко капки зехтин.


Печем бургерите за 20-тина минутки в загрятата фурна.


За да направите сандвичите, използвайте любимите си съставки и добавки. Аз сложих домати, сирене чедър, бейби спанак и малко майонеза.
  

Коментари

Популярни публикации