Лелините пълнени чушки с яйца и сирене

Леля ми е един от хората, от които съм научила най-много за готвенето. Още от малка обичах да се навъртам около нея, докато готви и да помагам, с каквото мога, както и да разпитвам какво прави, защо го прави и т.н. От нея научих тънкостите за приготвянето на погача за прощъпулника на малкия, как да меся козунак, а съвсем наскоро ме научи и на нейната тайна за приготвяне на супер сочни и вкусни пълнени чушки с яйца и сирене. Естествено част от тайната се състои в домашния произход на съставките, а тя може да се похвали с прекрасна градина с гъсти лехи пипер, сочни домати и щастливи кокошки. Но и да не разполагате с домашни зеленчуци, ключът към сочните чушки се оказват доматите. Да, мили хора, сочни доматки в тавичката ще направят чушките много по-вкусни и апетитни, без да добавяте излишна вода или други течности по време на печенето.

И така, след като цял уикенд похапвахме на корем вкусни селски гозби, натоварихме по стара българска традиция багажника на колата със зарзават и яйца и потеглихме за дома, където побързах да забъркам плънката и да напълня чушките.


Необходими продукти:
8-10 зелени чушки
4 яйца
400 г сирене
3 средни домата
1 ч.л. чубрица
олио

Загряваме фурната на 180 градуса.

Намазваме тавичка с малко олио.

Изчистваме чушките от дръжките и семките.

Разбиваме яйчицата, добавяме натрошеното сиренце и чубричката и разбъркаме хубаво.

Нарязваме един от доматите на 8-10 парченца, с които ще затапим чушките. Напълваме всяка чушчица с плънка, без да прекаляваме и затапваме с парченце доматче.

Подреждаме чушките в тавичката. Нарязваме останалите 2 домата на тънки парченца и ги подреждаме върху чушките. Поливаме отгоре с малко олио и печем в загрятата фурна за 25-30 минутки или докато чушките се опекат хубаво.


Коментари

Популярни публикации