Хумус с хариса

Няма да ви обяснявам колко много обичам арабската кухня, особено мароканската, с всичките й ароматни подправки, сосове и таджини. Но си заслужава да ви разкажа за един специален сос, т. нар. хариса, микс от люти червени чушки, зехтин, кимион, чесън, кориандър и редица други съставки, според областта, в която се приготвя.

Родината на харисата всъщност е не любимото ми Мароко, а Тунис, чиято кухня също заслужава особено внимание. От тук пикатната паста се разпространила из останалите страни в Северна Африка, където се добавя към всякакви ястия с месо, риба, кускус, хумус и др. В Европа добива също популярност напоследък и често се използва в сосове за пасти, сандвичи, пица и др.
 
Освен пикантния вкус, харисата си има и легендарна история, която разказва за произхода й. Според нея по време на Великите географски открития, когато европейците донасят лютите чушлета от Новия свят, един натъпкан със стока кораб станал плячка на пирати на път към Европа. Похитеният кораб акостирал в Алжир, а намерените червени чушлета били неочаквано люти за местните. Една дама на име Хариса видяла в новата стока възможност за забогатяване и закупила целия товар. Започнала да приготвя сос с лютите чушлета, добавяйки характерните за арабската кухня зехтин, чесън и кориандър. Един арабски бей толкова много харесал соса, че не сядал без него на масата. Така новият продукт придобил популярност, а славата му стигнала чак до Близкия Изток и Европа.

Наскоро в Лидл видях, че са пуснали серия арабски подправки, включително и паста от хариса в тубичка. Грабнах пазарската чанта, обух маратонките и с веселите възгласи на малкия, който винаги се забавлява, докато пазаруваме, потеглихме към магазина. Първото нещо, което реших да приготвя с лютата паста, е любимият ми сос хумус. Той позволява да добавяме всякакви съставки, затова прецених, че харисата ще му пасне. И не сбърках! Ето я моята супер лесна и бърза рецепта за пикантен хумус с хариса.


Необходими продукти:
2 ч.ч. сварен нахут
1 с.л. сусамов тахан
1 скилидка чесън
1/2 лайм
3 с.л. зехтин
1 ч.л. хариса
сол на вкус

Сваряваме нахута и отстраняваме люспите.

В купа слагаме всички съставки без зехтина и пасираме до гладко пюре.

Накрая добавяме зехтина и отново пасираме.
Опитваме на вкус и ако има нужда, добавяме още сол или хариса.

Сервираме със свежи зеленчукови пръчици (чушки, краставички, морковчета, тиквички), фалафели, месо или просто с няколко филии хляб. Вкусно, пикантно, само как отваря апетита! :)

Коментари

Популярни публикации