Салата с кейл и пикантен нахут

Кейлът (къдраво зеле) е зеленолистен зеленчук, който не се среща често на нашия пазар, но се оказва, че е доста полезен, дори специалистите по хранене го нареждат сред суперхраните. И това не е никак чудно, тъй като съдържа много витамини (А, В1, В2, В3, В9, С, Е, К), минерали (магнезий, калций, желязо, мед, калий, фосфор), фибри, протеини, омега-3 масни киселини, фолиева киселина и бета-каротин*. И това не е всичко, кейлът съдържа 45 антиоксиданта.

Ползите му са ясни, но за съжаление вкусът му не е от тези, в които бихте се влюбили от първа хапка. В суров вид листата имат малко силен, наподобяващ този на киселеца, вкус. Но след поставяне на подходящ дресинг вкусът им омеква и става много приятен, а текстурата хрупкава. Важното е дресингът да се втрие хубаво в листата и да се остави да престои за няколко минути преди да се поднесе салатата.

Кейлът може да се включи и в различни готвени ястия като супи, омлети, зеленчукови кюфтенца, запеканки и др. Аз ще ви предложа моя вариант на салата с пикантен нахут, който много добре допълва кейла и въпреки че салатата съдържа само 3 основни съставки, ще ви изненада с богатата си палитра от вкусове и текстури. Аз взимам кейл от летните фермерски пазари в ИКЕА, но можете да го намерите и в други фермерски пазари или да го поръчате онлайн от дребни производители или земеделски кооперативи.

     
Необходими продукти за салатата:
6-8 листа кейл (къдраво зеле)
1 ч.ч. суров нахут
2 червени чушки
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
2 с.л. зехтин
сол на вкус

За дресинга:
3 с.л. зехтин
сока от 1/2 лимон
1 с.л. сусамов тахан
сол и черен пипер на вкус

Накисваме нахута за една нощ. Отцеждаме водата и го сваряваме, като сменяме първата вода, след като кипне. Отцеждаме сварения нахут и го разбъркваме с 1 с.л. зехтин.

Загряваме 1 с.л. зехтин в тиган и запичаме нахута за 1-2 минутки. Добавяме пушения и лютия червен пипер и солта и печем още 2 минутки. Отстраняваме от котлона.

Измиваме хубаво листата кейл и отстраняваме стеблата, а листата накъсваме на парчета.

Смесваме всички съставки за дресинга и го втриваме в кейла с ръце. Целта е дресингът да попие хубаво във всяко едно листенце. Оставяме за 10-тина минутки, докато листата се напоят наистина хубаво.

Добавяме нахута и ситно нарязаните червени чушки при кейла, разбъркваме хубаво и поднасяме.


*Източник: Списание 8

Коментари

Популярни публикации