Рибена супа

Ех, какво е лятото без рибена супичка! Аз бях свикнала да ям рибена супа, само ако съм на морето, но тъй като това лято ще го посетим чак през септември, реших да устроя една малка морска вечеря у дома. И тъй като точно този ден съвпадна с рибения ден на малкия, реших вместо бурканче с готово пюре, да му дам моето кулинарно произведение и познайте какво? Хареса го много! Какво по-голямо признание за готварските умения на една мама от празната паничка и пълното коремче на нейното дете.

За малкия отделих малко супа преди да добавя подправките и застройката и я пасирах хубаво, защото все още се мръщи на парченца, пък и не исках да попада на костици. Нахранихме и бабите, а и таткото не остана по-назад, та нали по неговите наставления приготвих супата. В крайна сметка реших да споделя и с вас моята изпитана рецепта за рибена супа, която се хареса не на едно, не на две, ами на три поколения в нашето семейство :)



Необходими продукти:
2 цели почистени пъстърви
2 глави лук
2 моркова
2 стебла целина
2 картофа
1 ч.ч. сварен нахут
1 домат
1 лимон
3-4 стръка пресен девисил
1 с.л. олио
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус

В тенджера поставяме рибата, един нарязан на колелца морков, една нарязана глава лук, нарязаните стебла целина, малко сол и 4-5 зрънца черен пипер. Наливаме вода, която трябва да покрие хубаво рибата с поне 2-3 пръста отгоре, за да стане достатъчно бульон. Оставяме да се вари 20-тина минутки или докато рибата започне да се отделя от кожата и костите.

Изваждаме рибата и прецеждаме бульона, който ще запазим за супата, а зеленчуците изхвърляме.
Когато рибата изстине, я почистваме от кожата и костите и я накъсваме на парченца.

В тенджера изливаме получения рибен бульон, олиото, нарязаните на ситно моркови, лук и картофи и варим, докато зеленчуците се сварят. Тогава добавяме обеления и нарязан на ситно домат, рибата и нахута. Овкусяваме с подправките и намаляваме огъня.

В купичка разбиваме жълтъка и киселото мляко. Добавяме 1-2 лъжички от бульона, за да уеднаквим температурите и добавяме застройката към супата.

Накрая добавяме сока от лимона и отстраняваме от огъня.

Коментари

Популярни публикации