Патладжаня с телешко или безглутенова лазаня с патладжан

И да търсите какво представлява патладжанята, няма да намерите, защото това е моя измишльотина. Идеята за това ястие ми дойде, докато се чудех как да приготвя патладжан с телешка кайма на фурна. Реших да направя нещо като лазаня, но без тестените кори и ето го резултатът. Наименованието не е много остроумно, но някак си на мен ми звучи апетитно и си го лепвам на авторската рецепта. Надявам се и на вас да ви допадне вкуса на тази патладжанена манджичка :)


Необходими продукти:
4 патладжана
1 глава лук
1 морков
800 г домати (пресни или от консерва)
1 скилидка чесън
1 с.л. доматено пюре
500 г телешка кайма
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
1 ч.л. паприка
1/2 ч.л. кимион 
1/2 ч.л. канела
сол и черен пипер на вкус
500 г моцарела
2 с.л. олио
листенца пресен босилек за украса

Обелваме патладжаните и ги нарязваме на тънки ленти. Осоляваме ги и ги оставяме в хладилника за няколко часа (най-добре за цяла нощ), за да се отдели горчивият сок.

Измиваме и отцеждаме патладжаните. Подсушаваме ги с кухненска хартия и ги редим в широка, покрита с хартия за печене тава. Поливаме ги с малко зехтин и поръсваме с малко сол. Печем за 30-тина минутки.

Междувременно приготвяме доматения сос. В тенджерка изливаме доматите (ако използвате пресни, ги обелете и накълцайте на ситни парченца), добавяме малко вода, пресования чесън, доматеното пюре, ригана, босилека, паприката, сол на вкус и оставяме да заври на силен огън. Намаляваме огъня и оставяме соса да се сгъсти. 

В тиган загряваме олиото и запържваме накълцаните на ситно лук и морков. Когато омекнат, добавяме каймата и с непрекъснато бъркане я запържваме равномерно. Добавяме канелата, кимиона и солта и готвим още 1-2 минутки. 

Нарязваме моцарелата на тънки парченца.

В дълбока тава изсипваме 1-2 с.л. от доматения сос. Редим патладжани, доматен сос, половината кайма и моцарела. Покриваме с още един пласт патладжани, доматен сос, останалата кайма и моцарела. Завършваме с останалите патладжани, доматения сос и моцарелата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минути.

Накрая поръсваме с листенцата пресен босилек.
 

Коментари

Популярни публикации