Гратен с броколи и спанак

Има дни, в които много ми се яде нещо зелено. А цветът на зеленчуците и плодовете е свързан и с техните хранителни качества и ползи. Зелените плодове и зеленчуци са много богати на фибри и хлорофил, калций, магнезий и желязо, както и витамин С. Затова, когато ми се дояде нещо зелено, гледам да си набавя веднага една добра порция от тези вещества.

Несъмнено като едни от най-полезните зелени зеленчуци се славят спанакът и броколито. Именно с тях ще ви предложа рецепта за лесен гратен, който се приготвя бързо и без много усилия и суетене в кухнята.



Необходими продукти:
500 г спанак
2 скилидки чесън
2 с.л. масло
1 с.л. олио
1/2 ч.л. индийско орехче
400 г броколи
2 яйца
300 мл прясно мляко
100 г настърган кашкавал
100 г прясно настъргано сирене пармезан
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме броколито на цветчета и ги бланшираме във вряла вода за няколко минутки, докато леко омекнат, но без да се сваряват. Изплакваме ги с ледена вода и ги отцеждаме.

Накълцваме чесъна и го запържваме в нагорешените масло и олио. Добавяме нарязания спанак и задушаваме за 2-3 минутки. Овкусяваме с индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.

Разпределяме спанака върху дъното на тавичка, а отгоре подреждаме броколито.

Разбиваме яйцата, добавяме млякото и настърганите кашкавал и пармезан и разбъркваме всичко хубаво. Изливаме сместа върху броколито. Настъргваме още малко кашкавал и пармезан отгоре.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минутки или докато сиренето придобие златиста коричка.


Коментари

Популярни публикации