Трайфъл с ягоди и цедено кисело мляко

Трайфълът е несъмнено един от най-лесните за направа десерти. Характерен е за английската кухня и се приготвя със сметана, плодове, бишкоти или пандишпанов сладкиш, напоени с шери и поръсен с маслени трохи. Аз ще ви предложа един по-лек и лесен вариант, в който ще използваме цедено кисело мляко и ще изпечем сами трохите, които ще бъдат малко по-специални.



Необходими продукти за трохите:
100 г брашно от лимец
100 г овесени ядки
100 г кафява захар
100 г масло на стайна температура

Необходими продукти за крема:
800 г цедено кисело мляко
500 г пресни ягоди
100 г кафява захар

Смесваме маслото и захарта и ги разбъркваме на ръка. Добавяме брашното и овесените ядки и месим, докато получим трохи. Ако не се получават хубави трохи, добавете още малко брашно.

Изсипваме трохите в широка тава и ги разпределяме хубаво по цялата повърхност. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минутки, като разбъркваме от време на време, за да изпечем хубаво трохите от всички страни и да предотвратим тяхното слепване.

Когато трохите се изпекат, ги изваждаме и оставяме да изстинат.

В купа нарязваме ягодите на парченца и ги разбъркваме със захарта. Оставяме ги в хладилника за 30-40 минутки, докато се отдели сладък сироп.

Изливаме част от получения сироп в цеденото кисело мляко и го разбъркваме, така че да стане кремообразно и пухкаво. За целта може да използвате и миксер на ниска степен.

Взимаме високи стъклени чаши или стъклени купички за десерт и поставяме по 1 с.л. от киселото мляко на дъното. Поръсваме 1-2 с.л. от трохите върху него, добавяме 2 с.л. от ягодите, 2-3 с.л. кисело мляко, още малко ягоди и накрая завършваме с още трохи.

Ако консумирате десерта по-късно, го оставете в хладилника и поръсете отгоре с трохите непосредствено преди да го поднесете на масата.


Коментари

Популярни публикации