Телешко филе с гриловани тиквички и аспержи

В кухнята вдъхновение най-често черпя от рецептите на Джейми Оливър заради лекотата и непринудеността, с които готви и заради простотата на ястията му. Тази рецепта може да звучи трудна, но всъщност се приготвя супер лесно и не отнема много време. Единственото, което промених в оригиналната рецепта, е ароматното масло, което се приготвя с магданоз и чесън, а аз сложих босилек и пропуснах чесъна. Маслото може да се приготви от предния ден, като можете да направите по-голямо количество и да го ползвате за друго месо или зеленчуци. Телешкото филе се приготвя също много лесно и бързо, а резултатът почти винаги е удивителен, стига да не прекалите с печенето.



Необходими продукти:
4 тънки телешки филета
4 с.л. меко масло
2 филета аншоа
6-8 листенца пресен босилек
2 големи тиквички
12 аспержи
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

В купичка смесваме мекото масло, накълцания босилек и накълцаните филенца аншоа. Преместваме сместа във фолио и го навиваме като бонбон. Поставяме в хладилника за минимум 1 час, за да се стегне.

Нарязваме тиквичките на лентички по дължина и ги поставяме в купа. Отрязваме дебелите части от стеблата на аспержите и ги слагаме при тиквичките. Омесваме ги с 1 с.л. зехтин.

Загряваме грил тиган на силен огън и изпичаме тиквичките и аспержите. Слагаме ги в купа и овкусяваме със сол и черен пипер.

Начукваме леко телешките филета от двете страни и ги намазваме с 1 с.л. зехтин. Овкусяваме със сол и черен пипер и печем на грила по 2 минутки от всяка страна. Важно е да не прекаляваме с печенето иначе филетата ще станат сухи и жилави.

Изваждаме маслото от хладилника и го нарязваме на 4 еднакви парчета.

Поставяме изпечените филета в чиния, върху всяко поставяме по едно парче масло, покриваме чинията с алуминиево фолио и оставяме филетата да починат за 2-3 минутки. По този начин соковете в месото ще се върнат към вътрешността му и то ще остане сочно.

Сервираме месото гарнирано с тиквичките и аспержите и червено вино по желание.

Коментари

Популярни публикации