Печена къри сьомга с кускус и копър и микс от листни салати

Когато приготвяме сьомга, е трудно да сбъркаме нещо. Това е чудесна риба, която се съчетава отлично с голямо разнообразие от подправки, билки и зеленчуци. Наскоро пробвах сьомга с къри и останах приятно изненадана от прекрасния пикантен вкус, който се получи. Аз използвах червена къри паста, която купих от магазин ХИТ, но подобна можете да намерите в магазините с добро разнообразие от азиатски продукти и подправки. Ако не разполагате с къри паста, ползвайте къри на прах и го смесете със зехтин и лимонов сок.



Необходими продукти:
400 г филе от сьомга с кожата
1 с.л. къри паста или къри на прах
1 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.ч. кускус
1 връзка пресен копър
2 шепи микс от дребни листни салати и зеленчуци (рукола, бейби спанак, валериана и др.)
2 корнишона
3 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
сол на вкус

Загряваме фурната на 180 градуса.

Поставяме сьомгата с кожата надолу в покрита с хартия за печене тава.

Смесваме къри пастата, зехтина и лимоновия сок. С получената смес намазваме хубаво сьомгата отгоре и отстрани.

Печем в загрятата фурна за 15-тина минутки.

През това време измиваме хубаво и отцеждаме копъра, зеленчуците и салатите. Накълцваме копъра на ситно, а корнишоните нарязваме на тънки полумесеци без да ги белим.

Загряваме вода и заливаме кускуса в чашата. Водата трябва да го покрие хубаво и да остане 1 пръст над него. Похлупваме с капак чашата и оставяме да се накисне за 5 минутки. Отстраняваме капака и ако цялата вода е попила хубаво в кускуса, го разрохкваме леко с вилица. Изсипваме го да изстине в широка купа.

Добавяме копъра при кускуса и разбъркваме. Добавяме листните зеленчуци и салати, корнишоните, сол, зехтин и балсамов оцет. Разбъркваме хубаво всичко.

Накъсваме сьомгата на парчета и ги разпределяме върху салатата.

Поднасяме по желание с изстудено бяло вино.


Коментари

Популярни публикации