Сладкиш с лимон и шам фъстък

Рецептата за този сладкиш е универсална и можете да я използвате в комбинация с различни вкусове. Така например вместо лимоновия сок и шам фъстъка можете да добавите чаена чаша еспресо, портокалов сок или дребни пресни плодове като ягоди, малини или череши. Също така експериментирайте смело с глазурата и украсата, като използвате ядки по избор, пресни плодове или ядливи цветя. Всичко е въпрос на вкус и въображение.



Необходими продукти:
225 г брашно от лимец (може да използвате и бяло или пълнозърнесто брашно)
2 яйца
120 г кафява захар
175 г меко масло
1 пакетче бакпулвер
50 мл прясно мляко
1 лимон (ще използваме сока и настърганата кора)
1/2 ч.ч. накълцан шам фъстък
1/3 ч.ч. сушени червени боровинки (по избор може да използвате стафиди или сушени череши)

За глазурата:
1 лимон 
1/2 ч.ч. пудра захар

Загряваме фурната на 190 градуса.

Намасляваме правоъгълна тавичка с малко масло и я покриваме с хартия за печене. Така ще извадим по-лесно изпечения сладкиш.

Разбиваме маслото и захарта, след което добавяме яйцата, прясното мляко, лимоновия сок, настърганата кора на лимона, брашното, бакпулвера, половината шам фъстък и червените боровинки.

Изливаме сместа в тавичката и печем за 35-40 минути.

Когато сладкишът е готов, го изваждаме от фурната и оставяме да изстине за малко в тавичката. След това го преместваме върху решетка или поднос.

Смесваме пудрата захар и лимоновия сок и поливаме сладкиша. Поръсваме с накълцания шам фъстък и сушени розички или друго по желание (развихрете въображението си).

Коментари

Популярни публикации