Домашни бисквитки с черешово сладко

Напоследък се упражнявам в приготвянето на здравословни десерти, за да имам готовност, когато малкият стане достатъчно голям и започне да хапва сладкиши. Когато видях оригиналната рецепта за слепени бисквитки със сладко, веднага наум замених съставките с няколко по-полезни техни алтернативи, без да съм напълно сигурна дали резултатът ще бъде добър. И не беше добър. Беше направо очарователен. Затова бързам да споделя рецептата с вас без да губя повече време.


Необходими продукти:
200 г брашно от лимец
100 г масло със стайна температура
160 г кафява захар
1 шушулка ванилия или няколко капки ванилова есенция
1 яйце

Смесваме маслото и захарта и ги разбъркваме енергично с шпатула. Може и с миксер на средна степен, но аз приготвях сместа, докато малкият спеше и се наложи да го правя тихичко. Може и вие да пробвате на ръка, става малко по-бавно, но тренирате мускулите на ръцете :)

Добавяме яйцето и ванилията и продължаваме да бъркаме.

Накрая добавяме брашното постепенно и когато сместа стане гъста и лепкава, поръсваме плота с брашно и замесваме тестото. То ще бъде лепкаво, което не трябва да ви притеснява. Ако трябва, добавете още брашно, но целта е да получим мазно тесто, което да полепва по ръцете.

Разточваме тестото върху хартия за печене, поставена върху тавичка и го прибираме в хладилника за 10-тина минутки.

Оформяме бисквитки с формичка по избор. Върху половината бисквитки правим дупки. Отстраняваме излишното тесто, от което ще направим още бисквитки. Тях ще оформим като топчици, ще ги подредим върху застлана с хартия тавичка, ще ги притиснем леко по средата с чаена лъжичка, за да получим малко кладенче, в което ще поставим по половин чаена лъжичка сладко.

Прибираме бисквитките за още 10-тина минутки в хладилника.

Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за 6-7 минутки, след което ги поръсваме с кафява захар и печем още 4-5 минутки.

Подреждаме изпечените бисквитки върху решетка и ги оставяме да изстинат. Намазваме бисквитките без дупка със сладко по избор (аз препоръчвам черешово) и поставяме от горе с леко притискане бисквитките с дупки.


Коментари

Популярни публикации