Тарта с аспержи и шунка

Аспержите по принцип са скъпи и трудно се откриват по магазините. Ако попаднете обаче на хубава връзка аспержи на добра цена, не се колебайте, а ги вземете веднага с вас у дома. С тях можете да приготвите много вкусни ястия от закуска до вечеря. Освен това в момента им е сезон, така че са с добро качество и приемлива цена. Ето една идея за ястие с аспержи, което можете да приготвите бързо за делнична вечеря или като неделен брънч.



Необходими продукти:
12 стебла аспержи
12 парчета шунка по ваш избор (може да използвате испанската хамон, италианското прошуто, немска шунка или нашенска шунка на любимата ви марка)
2 яйца
150 г брашно
160 мл прясно мляко
150 мл студена вода
1 стрък пресен чесън
1 стрък пресен лук
сол и черен пипер на вкус

Загряваме фурната на 200 градуса.

Намазваме дъното и стените на тавичка с малко олио. Моята е с размер 22х29 см, но може да използвате и друга с близки до тези размери. Поставяме тавичката във фурната, за да се загрее.

Измиваме аспержите и отстраняваме около 2 пръста от най-дебелата част от стеблата. Бланшираме ги за 2 минутки във вряща вода, след което ги поливаме със студена вода, за да ги запазим зелени и свежи. Поставяме ги в покрита с кухненска хартия чиния, за да се подсушат хубаво.

Увиваме по едно парче шунка около стеблото на всяка аспержа.

В купа разбиваме яйцата и добавяме млякото, водата, брашното и накълцаните на ситно пресен чесън и пресен лук. Овкусяваме със солта и черния пипер.

Изваждаме тавичката от фурната и изливаме в нея сместа. Подреждаме аспержите отгоре и връщаме тавичката във фурната. Печем около 25-30 минути или докато се получи лек загар в краищата.

Ще се изненадате много приятно колко хубаво ухае тази тарта. Поднесете го със свежа листна салата и му се насладете с много апетит! ;)




Коментари

Популярни публикации