Яхния със заешко месо и грах

Яхниите са едни от най-приготвяните български ястия и са сред моите любимци. Богати, сочни, ароматни и лесни за приготвяне, те изкачат винаги първи в ума ми, когато търся идея за вкусна и засищаща семейна вечеря. Най-хубавото на яхниите е, че можем да ги приготвим от почти всякакви продукти, стига да имаме лук, домати, варива или зеленчуци. Разбира се, повечето хора предпочитат и месце, затова и тук разнообразието е много голямо. Аз ще ви покажа моята рецепта за яхния със заешко месце и грах, която е чудесна за пролетната трапеза.



Необходими продукти:
500 г заешко месо с кокал
1 и 1/2 глава лук
1 дафинов лист
3-4 зрънца черен пипер
1/4 глава цвекло
3 моркова
2 ч.ч. грах (замразен или от консерва)
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 ч.ч. нарязани на ситно домати
1 с.л. чубрица
1 с.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Започваме с подготовка на месцето. В тенджерка поставяме месцето, зрънцата черен пипер, дафиновия лист, нарязаните цвекло, половин лук и един морков. Оставяме да ври на умерен огън, докато месцето се свари и започне да се отделя от коста.
Когато месото изстине, го обезкостяваме и накъсваме на парченца.

В по-голяма тенджерка загряваме олио и запържваме нарязания лук. Когато омекне, добавяме нарязаните на кръгчета моркови и нарязаните на ситно чушки. Бъркаме, докато омекнат и добавяме чубрицата и червения пипер.
Добавяме доматите, 1 ч.ч. вода, сол и щипка захар. Разбъркваме и оставяме да заври.

Накрая добавяме заешкото месце и граха. Похлупваме тенджерката и оставяме да къкри на слаб огън за 10-тина минутки, докато всички вкусове се смесят хубаво.

Овкусяваме с черен пипер и поръсваме по желание с пресен магданоз.


Коментари

Популярни публикации