Сладкиш с фурми и пащърнак

Когато добавяме настъргани кореноплодни като моркови, червено цвекло или пащърнак в сладкишите, получаваме изумително пухкави, сочни и леки десерти. Подобни рецепти имам за морковени мъфини и брауни с червено цвекло. Наскоро тествах и една рецепта за сладкиш с пащърнак. Честно казано не бях попадала на подобна рецепта, но много харесвам землистия вкус и леката сладост на този корен, затова реших, че трябва да изпробвам рецепта за десерт с него. Резултатът е един изключително пухкав, лек и сочен сладкиш с аромат на джинджифил и разтапящи се в устата фурми. По желание може да добавите ядки, като орехи или шам фъстък, а защо не и топка ванилов сладолед.



Необходими продукти:
250 г настърган на едро пащърнак
200 г кафява захар
120 г масло на стайна температура
3 яйца
130 г фурми без костилките, нарязани на ситно
1 ч.л. сух джинджифил 
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер

Загряваме фурната на 170 градуса.

Намазваме с масло дъното и стените на тавичка с падащо дъно, с диаметър 25 см. Ако нямате такава, може да използвате малка правоъгълна тавичка.

С миксер разбиваме захарта и мекото масло. Когато получим хубава хомогенна смес, добавяме яйцата и разбиваме хубаво.

Следват нарязание на ситно фурми, джинджифила и пащърнака. Когато сме смлели всичко хубаво, добавяме пресятото брашно, смесено с бакпулвера и бъркаме на ниска степен.

Изливаме сместа в тавичката и печем за 30-35 минутки или докато забита в сладкиша клечка за зъби излезе почти суха. Целта е сладкишът да остане сочен и пухкав.

Коментари

Популярни публикации