Ригатони на фурна с наденица и хрупкава коричка от пикантни хлебни трохи

Едно от моите определения за храна за щастие е просто паста на фурна. Топла, сочна, с разтягащо се сирене и ароматен доматен сос, това ястие е винаги добър избор за приятна вечеря със семейството. За да я направим още по-вкусна, ще добавим хрупкава пикантна коричка от хлебни трохи. Ето как лесно можете да си приготвите цяла тава щастие у дома.



Необходими продукти:
1 пакет паста ригатони
500 мл консервирани домати
2 сурови наденички
3 скилидки чесън
2 ч.л. риган
1 ч.л. лют червен пипер
2-3 филии стар хляб
200 г сирене чедър или кашкавал
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. олио

Загряваме фурната на 180 градуса.

Сваряваме пастата според инструкциите на опаковката, като я отстраняваме от котлона 2 минути преди да се свари. Отцеждаме водата, като запазваме 1/2 ч.ч. от нея.

Накълцваме филийките хляб или ги смиламе в блендер, за да получим трохи. Смесваме ги с 1 ч.л. риган, 1 ч.л. лют червен пипер и 2 с.л. зехтин. Разбъркваме хубаво и оставяме настрана.

В тиган запържваме нарязаните на филийки скилидки чесън за 1-2 минутки.

Обелваме наденичките и ги накъсваме на дребни парченца. Добавяме ги в тигана и ги запържваме хубаво от всички страни за 3-4 минути. Изваждаме ги заедно с чесъна в чиния и ги оставяме настрана.

В същия тиган изливаме доматите, добавяме 1 ч.л. риган, сол, черен пипер и малко вода и оставяме да заври. Когато сосът се посгъсти, добавяме наденицата и чесъна и оставяме да къкри за още 2-3 минутки.

В дълбока тава изливаме отцедената паста и 1/2 ч.ч. от водата, в която сме я варили. Добавяме доматения сос, поръсваме с половината настъргано сирене и разбъркваме. Отгоре поръсваме с останалото сирене и пикантните трохи.

Печем във фурната за 15-20 минутки или докато трохите образуват хрупкава кафява коричка.  
 

Коментари

Популярни публикации