Торта Павлова

Отдавна бях чувала за торта Павлова, но тъй като не съм голям фен на целувчените десерти, не се бях замисляла да я пробвам. Също така си мислех, че произлиза от Русия, заради името ѝ. Наскоро обаче реших да науча нещо повече за произхода ѝ и се изненадах, че всъщност е измислена в Австралия, а руското ѝ потекло не е случайно. Според историческите източници, тортата е измислена в чест на всетовноизвестната руска балерина Анна Павлова, която била на турне в страната през 20-те години на миналия век.

Тортата се приготвя от целувчени блатове и сметана, с което се пресъздава ефирността и лекотата, с които се движат балерината, а външният ѝ вид напомня пачките, с които излизат на сцената. Украсява се с плодове според сезона, затова аз използвах киви и портокали.
В интерес на истината тази торта се превърна в една от любимите ми, защото в действителност е много лека, въпреки сметаната. Хрупкавите блатове се топят в устата, а тръпчивостта на плодовете тушира сладостта на сметаната. Заслужава си да я приготвите у дома.



Необходими продукти:
6 белтъка
300 г захар
1 ч.л. оцет
1 ч.л. царевично брашно
400 г маскарпоне
250 мл сладкарска сметана
100 г захар
1 пръчка ванилия или няколко капки ванилова есенция
3 портокала
4 кивита

Започваме с подготовката на целувчения блат. Загряваме фурната на 175 градуса с вентилатор. Много е важно да печем блата с вентилатор, защото без него той ще се изпече прекалено бързо отвън, а вътре ще остане суров и влажен.

Яйцата трябва да са на стайна температура, затова ги изваждаме от хладилника поне един час преди да ги разбием.

Когато разделяме белтъците от жълтъците, трябва да внимаваме много да не попадне и капка жълтък, защото ще попречи на разбиването на белтъците на сняг.

Разбиването на белтъците трябва да бъде в добре почистена и напълно суха метална или стъклена купа. Започваме на ниска степен с миксера и постепенно усилваме до максимум. Когато белтъците станат на пяна, започваме да добавяме постепенно захарта, като оставяме 1/3 от нея за накрая.

В малка купичка смесваме оцета и царевичното брашно и ги добавяме на тънка струйка към белтъците.

Когато започне да се оформя сняг, добавяме и останалата захар. Ще познаете перфектните снежни белтъци по това, че сместа не се отделя от купата, когато я обърнете надолу.

Тъй като ще направим два блата, взимаме 2 плоски тавички и ги покриваме с хартия за печене. Взимаме чиния с диаметър, какъвто бихме искали да ни бъде тортата. Аз използвам най-обикновена чиния за основно ястие. Поставяме чинията върху хартията за печене и очертаваме с молив кръг. Правим същото и на втората хартия за печене. Тези два кръга ще ни помогнат да оформим два блата с еднаква големина.

Разделяме сместа за блата на две равни части и ги изливаме върху начертаните кръгове. С шпатула разнасяме сместа и оформяме блатовете. Не се стараем да бъде перфектно гладко или равно, все пак се опитваме да пресъздадем пачката на балерината, която е лека и ефирна.

Намаляваме фурната на 125 градуса, като оставяме вентилатора и печем блатовете за 1 час и 20-30 минути. Блатовете са готови, когато можем да ги отделим от хартията лесно. Ако забележите, че ръбчетата покафеняват, намалете температурата.

С миксер разбиваме сметаната, докато стане лека и пухкава.
В отделна купа разбиваме маскарпонето, захарта и ванилията. Смесваме ги със сметаната и разбъркваме леко с шпатула, като загребваме внимателно отдолу нагоре. Целта е само да ги смесим леко, без да бъркаме много, за да не изгубим въздушността на сметаната.

Обелваме плодовете и филираме портокалите, а кивитата нарязваме на тънки парченца.

Когато целувчените блатове се изпекат, ги изваждаме върху метални решетки, за да изстинат. Внимаваме много при ваденето, защото може да се счупят.
Поставяме единия блат върху чиния или поставка за торти и го намазваме обилно с половината от сметановата смес. Подреждаме няколко парченца портокали и кивита и поставяме отгоре втория блат. Намазваме го с останалата сметана и украсяваме с плодовете.

Тортата е добре да се консумира веднага или поне до 1-2 часа, защото сметаната ще попие в блатовете и те ще изгубят своята хрупкавост. Ако ще я консумираме след няколко часа, я поставяме в хладилник, за да се стегне сметаната и да не попие твърде много в блатовете.


Коментари

Популярни публикации