Киш Лорен

Киш Лорен е известно френско печиво с маслено тесто, бекон и сметана. Подходящ е както за предястие, така и за основно хапване, сутрешна или следобедна закуска, а защо не и за парти или пикник. Рецептата произхожда от Лотарингия, като в оригинал плънката се приготвя само с бекон, сметана и яйца, но е много по-вкусен, ако се добави кашкавал или друго подобно на него сирене.



Необходими продукти:
200 г брашно
100 г студено масло
2-3 с.л. студена вода
1 щипка сол

5 яйца
200 г пушен бекон
200 мл сметана
200 г настърган кашкавал
1 ч.л. мащерка

Смесваме брашното, солта, маслото и водата. Месим, докато получим твърдо тесто. Увиваме го във фолио и го прибираме в хладилника за поне 1 час. Може да го приготвим и от предната вечер.

Разточваме тестото върху набрашнена повърхност. Преместваме го върху плитка тава с падащо дъно. Притискаме хубаво тестото към дъното и стените и изрязваме излишното. Прибираме тавата в хладилника за 30-тина минутки.

В сух тиган запържваме нарязания на къси ивици бекон, докато стане хрупкав.

Загряваме фурната на 180 градуса. С вилица набождаме тестото и го печем за 10-15 минутки.

Изваждаме тестото от фурната и разпределяме бекона по дъното.

Разбиваме яйцата и добавяме сметаната, настъргания кашкавал и мащерката. Изливаме сместа върху бекона.

Печем киша за 30-тина минутки на 180 градуса.

След като се охлади, го изваждаме от тавата и поднасяме по желание със зелена салата.


Коментари

Популярни публикации