Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Това е една класическа италианска рецепта за паста, която се приготвя много бързо и възбужда апетита още по-бързо. Чесън, зехтин и люти червени чушки са светата троица, която превръща спагетите в много повече от паста. За мен тази комбинация бие всяка паста с доматен сос или босилково песто. И не само, защото е много вкусна, но и защото от простотата ѝ се раждат много дълбоки и наситени вкусове. Ако след натоварен ден нямате време да сготвите нещо друго, пригответе си спагети с чесън, зехтин и люти чушки. Ако сте любители на пикантните вкусове, това ще ви оправи деня.
Ако желаете да задълбаете във вкусово отношение, добавете и шепа скариди за разкош.



Необходими продукти:
1/2 пакет пълнозърнести спагети
500 г сурови скариди
6-7 скилидки чесън
1/2 ч.л. стрити люти чушки (пеперончини)
4-5 с.л. зехтин
5-6 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Суровите скариди са сиви на цвят. Препоръчвам ви да си вземете пресни сурови скариди, а не замразени такива. Може да ви се стори гадно или досадно почистването им, но това си има своя чар, защото знаете, че сте положили допълнителни усилия, за да приготвите това вкусно ястие. А една истинска домакиня, според мен, трябва да умее да почиства сама риба и поне един вид морски дарове. В моя случай това са скариди.


Ще започнем с почистването на скаридите. За целта отстраняваме главите, краката, обвивките на тялото и опашките. С нож правим прорез по дължината на гърба от главата до опашката и издърпваме червото, което се намира там. Ето как трябва да изглеждат скаридите след нашата сръчна намеса:


Сваряваме спагетите според инструкциите на опаковката. Важно е да запазим малко от водата, след като ги отцедим.

Овалваме хубаво скаридите в сол, черен пипер, 2 смачкани скилидки чесън и 1 с.л. зехтин.
В тиган загряваме 1 с.л. зехтин и запържваме скаридите. Помнете, че им трябва съвсем малко готвене. 1-2 минутки от едната страна, една от втората и са готови. Когато придобият розов цвят, ще знаете със сигурност, че са добре сготвени. Не се изкушавайте да ги готвите по-дълго, тъй като ще загубят сочността и свежия си вкус.

Изваждаме скаридите в чиния, а на тяхно място запържваме нарязания на филийки чесън. Чесънът също не трябва да се готви твърде дълго, иначе ще стане горчив, ако го загорим. Когато стане леко златист, добавяме стритите пеперончини и изключваме котлона, без да махаме тигана от него.


Прибавяме пастата и малко от водата, в която сме я варили. Следват скаридите и накълцания на ситно магданоз. Разбъркваме всичко хубаво и мятаме в чиниите.

По желание може да поднесем с прясно настърган пармезан.


   

Коментари

Популярни публикации