Сьомга с джинджифилов ориз и салата с манго и други вкусотии

Има много начини да се отървем от студеното и мрачно зимно време. Един от тях е чрез храната. И тъй като съм на вълна здравословно хранене, тествам рецепти от книгата на Джейми Оливър "Суперхрани всеки ден". В нея открих тази рецепта за чудна вечеря, която приготвих с няколко мои модификации и сега споделям с вас.



Необходими продукти за 2 порции:
2 филета сьомга с кожа
1 пакетче зелен чай
1 с.л. сусамово олио
сол и черен пипер на вкус
1 скилидка чесън

1 дребна зелена салата или друга листна салата по ваш избор
2 шепи чери домати
1 манго
1/2 лимон
2 с.л. слънчогледово олио
1 с.л. светъл соев сос
1/2 люто червено чушле 
сол на вкус

1 ч.ч. кафяв ориз
3 см парче пресен джинджифил
1 ч.л. сусам
1 с.л. сусамово олио
сол на вкус

Сваряваме кафявия ориз според инструкциите на опаковката.

Загряваме фурната на 180 градуса.
Застиламе тавичка с хартия за печене.

Смесваме зеления чай, солта, черния пипер и сусамовото олио и натъркваме филетата със сместа. Нарязваме чесъна на тънки филийки и ги поставяме върху кожата на рибата. Поставяме филетата върху хартията за печене с кожата надолу и печем за 15-тина минутки в загрятата фурна.

Докато се пече рибата, измиваме хубаво зелената салата, доматите и мангото. Накъсваме листата в купа, добавяме разполовените домати и мангото, нарязано на кубчета.

Смесваме лимоновия сок, олиото, соевия сос и солта и заливаме салатата с получения дресинг. Поръсваме с нарязаното на ситно люто чушле.

Когато оризът се свари, отцеждаме водата и го осоляваме.
Нарязваме на тънки лентички джинджифила и го запържваме на умерен котлон в сгорещеното сусамово олио. Добавяме сусама и пържим, докато джинджифилът леко покафенее. Добавяме ги към ориза и разбъркваме.

Сервираме всичко заедно в една чиния, тъй като разнообразието от цветовете и ароматите ще подсили доброто ни настроение още преди да сме ги вкусили.

Коментари

Популярни публикации