Мексиканска солена торта

На днешната дата синът ми става на половин годинка. Реших, че няма начин да не го отбележим освен с подаръци за малкия, също така и с нещо вкусно и подходящо за повода. Естествено това трябва да бъде торта, но не традиционна торта, тъй като и празникът не е традиционният рожден ден. Истинската торта за рожден ден ще почака до юли, а за сега се поглезихме с една солена торта в мексикански стил. За блатове използвах готови плоски питки тортии, а плънката приготвих с типични за мексиканската кухня продукти - кайма, боб, царевица, домати и къде без едно люто чушле.  



Необходими продукти:
4 тортии (плоски питки)
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 люто зелено или червено чушле
500 г кайма смес
1 ч.ч. боб от консерва
1 ч.ч. сладка царевица от консерва
2 ч.ч. домати от консерва
1/2 ч.ч. доматено пюре
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
2 ч.ч. настъргано сирене чедър
2 с.л. олио

Загряваме фурната на 180 градуса.

Нарязваме на ситно лука и го запържваме в олиото. Когато лукът стане прозрачен, добавяме нарязаните на ситно чесън и люто чушле.

Добавяме каймата и бъркаме енергично, докато я натрошим и запечем хубаво.

Добавяме кимиона, доматите, 1 ч.ч. вода, доматеното пюре и пушения червен пипер и оставяме да къкри на умерен огън. Когато плънката се сгъсти, добавяме сол и черен пипер на вкус и отстраняваме от котлона.

Намазняваме с олио тавичка с диаметър равен на или близък до този на тортиите. Аз използвах тавичка с падащо дъно, защото с нея е по-лесно изваждането и сервирането на тортата.
Поставяме на дъното една тортия и я покриваме с плънка. Поръсваме с малко от настърганото сирене. Покриваме със следващата тортия и повтаряме стъпките.

Когато поставим и последната тортия, поръсваме отново с малко от плънката и останалото сирене и поставяме тавата във фурната. Печем за 20-тина минутки или докато сиренето се запече.

Нарязваме тортата на парчета и поднасяме с няколко тънки резенчета авокадо и щипка прясно смлян черен пипер.



Коментари

Популярни публикации