Хрупкави пръчици от полента с чеснов сос

Напоследък много експериментирам с царевичния грис и тествам различни рецепти за полента и качамак. Наскоро свекърва ми ми показа рецепта за качамак с тахан халва, което се оказа изключително вкусно ястие, особено имайки предвид, че обожавам солено-сладки ястия. От една рецепта за крутони от полента ми дойде идея да направя тези хрупкави пръчици полента, които наподобяват пържени картофки, но са по-здравословни и са много подходящи за бирено мезе или гарнитура към свински ребърца или пилешки крилца.  



Необходими продукти:
1 ч.ч. царевичен грис
2 ч.ч. вода
50 г масло
1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан
1 ч.л. розмарин
сол на вкус

1 ч.ч. високомаслено кисело мляко
1 скилидка чесън
1 ч.л. мека горчица
4-5 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Намазваме дъното и стените на правоъгълна тава със зехтин.

Поставяме водата и царевичния грис в тенджера на умерен котлон. Бъркаме, докато сместа започне да се сгъстява. Добавяме маслото и разбъркваме до пълното му разтопяване.

Махаме от огъня и добавяме розмарина, солта и пармезана. Разбъркваме хубаво и прехвърляме в намазаната със зехтин тава, като разстиламе хубаво сместа, така че да покрие равномерно дъното.

Загряваме фурната на 200 градуса.

Оставяме полентата да се стегне хубаво, след което разрязваме по дължина и ширина, така че да получим пръчици. Подреждаме ги в застлана с хартия за печене тава. Печем на 200 градуса за 1 час или докато пръчиците придобият златист загар.

В купа смесваме киселото мляко, смачкания чесън, горчицата, накълцания магданоз и подправките и разбъркваме хубаво.

Коментари

Популярни публикации