Овчарски пай с леща и хрупкава коричка от качамак

Покрай грижите за малкия нямам много време да снимам и описвам в блога рецептите, които приготвям, но това не означава, че не продължавам да се уча и да експериментирам в кухнята. Почти само докато кърмя успявам да гледам любимите си кулинарни програми по телевизията и така научавам нови техники и събирам идеи за вкусни манджи. Така и малкият, и майка му се хранят пълноценно, а покрай тях и таткото намазва.

Докато опитвах тази рецепта, си казах, че няма начин да не я споделя, защото е много интересна и вкусна комбинация от две ястия, които познаваме - традиционния български качамак и английския овчарски пай. Можете да приготвите пая с кайма, но аз предпочитам вегетариански ястия, затова моят вариант включва леща и зеленчуци. Традиционният овчарски пай се приготвя с кора от картофено пюре, но аз видях този вариант в едно кулинарно предаване и много ми допадна, тъй като харесвам качамак.


Необходими продукти:
1 глава лук
1 морков
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1 и 1/2 ч.ч. леща
400 мл домати от буркан или 2 едри и сочни домата
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. пушен червен пипер
2 с.л. олио
сол на вкус
2 ч.ч. царевичен грис 
1/2 ч.ч. масло
1 ч.ч. натрошено бяло сирене

Взимаме тава, в която ще започнем готвенето на котлона и след като добавим кората към плънката, ще продължим във фурната. За целта загряваме котлона на максимум, а фурната на 200 градуса.

Накълцваме на ситно лука и го запържваме в олиото. Когато омекне, добавяме нарязаните на ситно морков и чушки. Разбъркваме и оставяме да се запържат за 2-3 минутки.
Добавяме накълцания чесън, солта и чубрицата.

Изплакваме лещата и я добавяме в тавата. Разбъркваме хубаво, добавяме доматите, пушения пипер и 2 ч.ч. вода. Оставяме да заври, намаляваме котлона и готвим, докато се сгъсти сосът и се свари лещата.

Междувременно в тенджерка загряваме 6 ч.ч. вода. Сипваме царевичния грис и бъркаме, докато се сгъсти. Добавяме маслото и продължаваме да бъркаме на котлона за 1-2 минутки.
Отстраняваме тенджерката от котлона и добавяме натрошеното сирене.

С получения качамак заливаме лещата и прехвърляме тавата във фурната.
Печем за 20-тина минутки или докато получим загоряла коричка.
 

Коментари

Популярни публикации