Домашни ореховки

От малка обичам хрупкавите ореховки и тъй като този сезон разполагам с големи количества орехи от домашната градина, реших да се пробвам да приготвя тези сладки у дома. Докато получа перфектната тава ореховки, изпробвах няколко рецепти. Резултатът е този лесен и лек вариант, с който постигаме тънки, ароматни, нискокалорични и невероятно хрупкави ореховки, подходящи за хапване с чаша гъсто черно кафе. Чудесен коледен десерт са и за децата, ако искате да хапват повече полезни ядки и по-малко глутенови печива. Ето и моята рецепта за домашни ореховки:


Необходими продукти:
2 белтъка (с отделените жълтъци си правя маска за косата :)
1 ч.ч. смлени орехи (аз ги смилам на брашно с кафемелачка или кухненски робот)
1/2 ч.ч. пудра захар
1 щипка сол
2-3 капки ванилова есенция

Загряваме фурната на 150 градуса.

Застиламе широка тава с хартия за печене.

С миксер разбиваме белтъците на сняг, като добавяме щипката сол. Постигането на такава консистенция отнема време, затова се иска търпение. Ще познаете, че сте постигнали желания резултат, когато при обръщане на купата, разбитите белтъци не потичат.
Докато разбиваме белтъците, добавяме постепенно захарта и ванилията.

Накрая добавяме смлените орехи, като разбъркваме сместа много леко със сладкарска шпатула или дървена лъжица, за да не спаднат белтъците.

С лъжица разпределяме сместа по тавата, оформяйки сладките, т.е. по една с.л. на сладка, като оставяме повечко разстояние между тях.

Печем за 25-30 минути в добре загрятата фурна.

Изваждаме ореховките да изстинат върху решетка или друга хладка повърхност.



Коментари

Популярни публикации