Овчарски пай

Овчарският пай е английско ястие, което се приготвя лесно и е чудесна засищаща вечеря за прохладните есенни дни. За тази рецепта съм избрала наденици, защото каймата в тях е овкусена предварително с ароматен микс от подправки, но ако предпочитате можете да използвате и обикновена кайма, която да овкусите както обичате.


Необходими продукти:
2 сурови наденици
200 г суров бекон
5-6 големи картофа
1/2 ч.ч. масло
1 ч.ч. прясно мляко
2 глави лук
2 моркова
3-4 кисели краставички
400 г домати от консерва
1/2 връзка пресен магданоз
2 с.л. олио
1 ч.л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Сваряваме картофите, обелваме ги и докато са още топли, ги смесваме с маслото и млякото до получаване на пухкаво картофено пюре. Ако се налага, добавяме още мляко, тъй като картофите бързо поемат течността. Овкусяваме със сол.

Нарязваме лука и морковите на ситно и ги запържваме последователно в мазнината.
Нарязваме бекона на дребни кубчета и го добавяме в тигана.

Отделяме каймата от ципата на надениците и я добавяме в тигана, като я раздробяваме, така че да се разпадне на ситни парченца.

Добавяме червения пипер, доматите, солта и черния пипер. Оставяме да къкри на умерен огън, докато полученият сос се сгъсти.

Нарязваме киселите краставички на ситно, а магданоза накълцваме. Добавяме ги към плънката, след като я отстраним от огъня и разбъркваме хубаво всичко. Изсипваме плънката в тавичка за печене.

Покриваме плънката с картофеното пюре и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минутки или докато картофеното пюре леко се зачерви по края.



Коментари

Популярни публикации