Печена сьомга с копър и тиквички със сирене котидж

Сьомгата е една от любимите ми риби, тъй като може да се сготви по изключително лесен и бърз начин - малко сол, лимон, свеж копър и 20-тина минути във фурната. Като добавим гарнитура от пържени тиквички, поръсени обилно с още свеж копър и малко сирене котидж, получаваме една чудесна вечеря за заети домакини.

Защо сирене котидж?
Котидж е нискомаслено сирене на зрънца, с мек и много приятен вкус. Избрах го именно защото е обезмаслено и така контрастира на мазната сьомга. Ако не можете да намерите такова сирене в магазините, използвайте извара.



Необходими продукти:
Филе от сьомга с кожата
1 лимон
2 с.л. зехтин
4-5 стръка пресен копър
4 тиквички
сол и черен пипер на вкус
сирене котидж

Нарязваме тиквичките на колелца и ги изпържваме в зехтин. Поставяме ги в чиния да се отцеди мазнината и ги поръсваме със сол на вкус.

В купичка смесваме сока от лимона, 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Поставяме сьомгата в тавичка с кожата надолу и я заливаме с маринатата. Поставяме върху рибата няколко стръка копър. Покриваме с фолио и печем 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Отстраняваме фолиото и печем за още 10-тина минутки.

Махаме кожата на сьомгата, накъсваме месото на парчета и го разпределяме в чинии. Добавяме тиквичките, поръсваме ги с пресния копър и сиренето котидж.


Коментари

Популярни публикации