Поширана бяла риба върху салата от киноа и чери домати

Преди да родя си казвах, че винаги ще намирам време да готвя интересни ястия, но след раждането грижите за малкото човече се оказаха толкова времепоглъщащи, че трудно намирам време дори да си намажа една филийка с лютеница. Добре че са бабите да помагат в домакинската работа и грижите за бебчо, за да мога хем аз да хапвам хубава и разнообразна храна, с което да поддържам лактацията, хем и таткото да не се лишава от удоволствието на добрата домашна храна.

В малкото ми свободно време започнах да търся нови бързи и лесни рецепти, с които да си набавяме необходимите ценни хранителни вещества през деня и същевременно да се наслаждаме на разнообразна и интересна храна. Това е една такава рецепта, която отнема много малко време и е лесна за изпълнение.



Необходими продукти за 2 порции:
2 средно големи филета от бяла риба
2 стръка пресен розмарин
2 глави лук шалот
200 мл бяло вино
400 мл вода
2/3 ч.ч. киноа
1 ч.ч. чери домати
1/2 краставица
1 стрък пресен лук
3-4 стръка копър
3 с.л. зехтин
1/2 с.л. мека горчица
1/2 с.л. мед
1 лимон
сол и черен пипер на вкус


Сваряваме и отцеждаме киноата.

В тенджерка слагаме нарязания на ситно шалот, розмарина, виното, водата и щипка сол. Поставяме я на котлона и когато заври, слагаме рибата. Оставяме я да се готви за 6-8 минути. Изваждаме готовата риба в чиния, за да се отцеди от излишната вода и поръсваме с малко сол, черен пипер и лимон.

В купа смесваме сварената киноа, разполовените чери домати и нарязаната на ситно краставица, която предварително сме почистилите от семките, за да не пусне прекалено много вода. Добавяме накълцаните на ситно лук и копър.

Смесваме зехтина, горчицата, меда, сока от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус и изливаме получения дресинг в салатата. Разбъркваме хубаво и разпределяме в чиния. Начупваме рибата и я поставяме върху салатата.

Мисля, че е излишно да споменавам, че това ястие върви отлично със студено бяло вино, на което аз лично в момента не мога да се наслаждавам заради кърменето, но на всички вас, които можете да го консумирате, казвам "Наздраве!" и добър апетит!


Коментари

Популярни публикации