Киш с тиквички и кашкавал

Кишът е интересно френско ястие, което можете да сервирате по всяко време - за закуска, лек обяд, следобедно похапване, кафе с приятелки, предястие, та дори и за основно на вечеря, придружено със свежа салата и изстудено бяло вино. Приготовлението му изисква малко повече работа, но можете да направите тестото предварително и да го съхранявате в хладилника за 1-2 дни.

Плънката може да включва голямо разнообразие от съставки в различни комбинации, но почти винаги има задължително сметана, яйца и някакво сирене. Към тях може да добавяте зеленчуци на вкус (домати, тиквички, грах, аспержи, лук, спанак и т.н.), както и бекон, шунка, пилешко месо, риба, морски дарове, гъби...

Днес ще приготвим киш с една чудесна сезонна плънка от тиквички, мащерка, кашкавал и малко сиренце. Аз лично използвам смес от бяло и лимецово брашно, но вие можете да използвате само бяло брашно, ако желаете.



Необходими продукти за основата:
150 г бяло пшенично брашно
100 г брашно от лимец
125 г масло и още малко за намазване на тавата
1 яйце
1 с.л. студена вода

Необходими продукти за плънката:
3 тиквички
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. олио 
2 яйца
180 г кашкавал
80 г бяло сирене
100 мл сметана
1 ч.л. мащерка
сол и черен пипер на вкус

Пресяваме двата вида брашно в голяма купа.
Изваждаме маслото от хладилника и го нарязваме на малки кубчета. Втриваме с ръце маслото в брашното, докато получим маслени трохи.
Добавяме яйцето и студената вода и замесваме маслено тесто. Увиваме го в прозрачно кухненско фолио и го прибираме в хладилника за минимум 40 минути.

Рендосваме тиквичките и ги посоляваме, за да отделим водата от тях. След 20-тина минутки ги отцеждаме хубаво с гевгир.

Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на тънка кора. Ако започне да се разпада, не се притеснявайте. Следва да го поставим върху предварително намазнена тавичка за киш с падащо дъно. Ако част от тестото се разпадне, просто го съберете и покрийте хубаво дъното и стените на тавичката, като пристискате, за да сглобите отделилите се части.
С помощта на вилица набождаме дъното на няколко места и го поставяме в хладилника за 10-15 минутки.

Междувременно загряваме фурната на 220 градуса и си подготвяме продуктите за плънката като накълцваме на ситно чесъна и лука и рендосваме кашкавала.

Изваждаме тестото от хладилника и го покриваме с хартия за печене върху която изсипваме някаква тежест - бобови зърна или няколко метални вилички/лъжички. Печем за 10-тина минутки, след което изваждаме тавичката, отстраняваме тежестта и връщаме тестото да се допече за още 5 минутки.

Запържваме накълцания лук в сгорещеното олио. Когато лукът стане прозрачен, добавяме чесъна. Следват тиквичките, 1/2 ч.л. от мащерката, солта и черния пипер. Пържим 8-10 минутки на умерен огън, докато тиквичките се зачервят.
Махаме от котлона и оставяме за няколко минутки да се изстуди.

В купа разбиваме яйцата, добавяме сметаната, 2/3 от кашкавала, натрошеното бяло сирене, 1/2 ч.л. мащерка, сол и черен пипер на вкус.
Разпределяме тиквичките върху тестото. Отгоре изливаме яйчената смес и поръсваме с останалия кашкавал.
Печем на 180 градуса за 20-25 минути или докато плънката се стегне.

Изваждаме киша от фурната и го оставяме да се изстуди за 20-30 минутки преди да го разрежем и поднесем.






Коментари

Популярни публикации