Кюфтенца с тиквички и киноа

Комбинацията тиквички, чесън, копър и кисело мляко е често срещана в лятното ни меню. Дали ще са пържени тиквички с млечно сосче или кюфтенца с тиквички и същото апетитно сосче - винаги са добре дошла компания за биричка. Днес ви предлагам една лесна рецепта за кюфтенца с тиквички и киноа.


Необходими продукти:
2 тиквички
1 яйце
1/2 ч.ч. киноа
1/2 ч.ч. натрошено бяло сирене
6-7 стръка пресен копър
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус 
олио за пържене

За сосчето:
200 мл кисело мляко
1 малка скилидка чесън
4-5 стръка пресен копър
сол и черен пипер на вкус 

Измиваме хубаво тиквичките и ги рендосваме. Осоляваме ги обилно и ги оставяме за 1 час, докато се отдели съдържащата се в тях вода.

Сваряваме киноата и я отцеждаме.

Отцеждаме хубаво водата от тиквичките. Разбиваме яйцето и го добавяме към отцедените тиквички. Разбъркваме хубаво и добавяме сварената киноа, накълцания копър, натрошеното бяло сирене, зехтина и подправките и разбъркваме отново.

Загряваме олиото в тиган и оформяме плоски кюфтенца, които пържим за по 2 минутки от всяка страна или докато придобият приятен кафеникав загар.

Изваждаме кюфтенцата от тигана и ги поставяме върху покрита с кухненска хартия чиния.
Когато хартията попие излишната мазнина, ги преместваме в чинии за сервиране и приготвяме сосчето, като смесваме всички съставки за целта - киселото мляко, накълцания копър, смачканата скилидка чесън и подправките.



Коментари

Популярни публикации