Студена лятна салата от печени пиперки и доматки

Ароматът на печени чушки е един от онези летни аромати, които те карат да се чувстваш неподправено щастлив. Предлагам ви една рецепта, дело на мъжа ми, която определено ще създаде весело лятно настроение на масата със своята свежест и сочност. Съветвам ви да приготвите тази салата няколко часа преди да я сервирате и да я изстудите хубаво в хладилника. След това ви трябва само добре изстудена ракия и приятна компания за вечеря. Така, докато градусите на въздуха се понижават със залеза на слънцето, градусите на доброто настроение ще се покачват с всяка хапка.  

Ако пък обичате салати със сосче за топене, то ще се влюбите в една такава сочна порция. С хубав хляб може и да не се наложи да мислите за основното. Чудесна идея за лесна и лека вечеря за някой горещ летен ден.



Необходими продукти:
5 червени чушки
5 зелени чушки
3 домата
2 стръка пресен лук
1/2 връзка пресен магданоз
1 ч.ч. натрошено бяло сирене
зехтин
червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус

Измиваме чушките и ги подсушаваме. Подреждаме ги върху покрита с хартия за печене широка тава и ги поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем за 15-тина минутки, след което ги обръщаме и печем за още 15-тина минутки.
Изваждаме изпечените чушки и ги поставяме в покрита с капак купа или тенджера, докато изстинат. Обелваме ги и отстраняваме дръжките и семките.

Измиваме доматите, подсушаваме ги и ги подреждаме върху покрита с хартия за печене тава. На тях им трябва по-малко време във фурната, колкото да се отдели лесно ципата и да омекнат, т.е. около 10-15 минутки, без да ги обръщаме.
Изваждаме ги от фурната и когато изстинат, обелваме ципата.

В голяма купа нарязваме чушките и доматите на парчета. Добавяме накълцания лук, магданоза и натрошеното сирене. Овкусяваме с подправките, зехтина и оцета. Разбъркваме хубаво, покриваме купата с капак или прозрачно фолио и я прибираме в хладилника.



 

Коментари

Популярни публикации