Талиатели с кюфтенца и доматен сос

Отново е време за една прекрасна рецепта за паста със сочен доматен сос и апетитни кюфтенца. Съветвам ви в магазина да изберете свинско и телешко месо и да помолите да ви го смелят на място или да го смелите сами у дома. Така ще сте сигурни, че каймата е по-прясна от тези, които се продават в опаковки.



Необходими продукти:
400 г талиатели (може и спагети или лингуини по избор)
400 г кайма смес (60% свинска и 40% телешка)
2 домата
1 с.л. доматено пюре
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 морков
1/2 ч.л. кимион 
1/2 ч.л. лют червен пипер (пиментон)
1 ч.л. сушен риган
1 щипка захар 
2 с.л. олио
сол на вкус
прясно настърган пармезан за поръсване

Нарязваме на много ситно лука и моркова. Запържваме ги в сгорещеното олио.
Когато лукът омекне, добавяме накълцания чесън и сушения риган.

Нарязваме на ситно доматите и ги добавяме заедно с доматеното пюре, малко топла вода и захарта. Оставяме соса да закъкри на умерен огън.

Смесваме каймата с кимиона и лютия червен пипер.
Оформяме кюфтенца с големината на орехчета и ги пускаме в доматения сос.
След 10-тина минутки обръщаме кюфтенцата и оставяме да къкрят в соса за още 10-15 минутки.

Междувременно сваряваме талиателите според инструкциите на опаковката. Когато са готови, ги отцеждаме, като оставяме малко от водата в пастата.

В чиния оформяме канапе от пастата, изливаме малко от доматения сос отгоре и поставяме 3 (или повече) кюфтенца. По желание поръсваме с прясно настъргания пармезан.



Коментари

Популярни публикации