Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca са южноиталианска класика, която може и да няма най-забележителната история, но има забележителен вкус. Според една от легендите неустоимият и ароматен сос е измислен от практикуващите най-древната професия жени в Сицилия, които трябвало да си приготвят на бързо подкрепяща храна между работните задължения. И тъй като в този край на Италия домакините винаги разполагат в кухнята си с паста, домати, каперси, аншоа, маслини, люти червени чушки и босилек, тези съставки се превърнали в основните съставки на соса. Името на това ястие буквално означава "спагети в стила на проститутките".
 
Като се абстрахираме от историята на ястието и все пак вземем практичния пример на италианските работещи момичета, ви предлагам да включите тази рецепта в своя личен арсенал от бързи делнични ястия, които ви гарантират вкусна и полезна вечеря дори и в дните, в които искате да прекарвате минимално време в кухнята. Заредете хладилника и кухненския шкаф със средиземноморски съставки, които имат дълга трайност и които са ключови за тази, а и още много италиански рецепти - бурканчета или консерви с маслини, аншоа, каперси, домати, минимум един пакет спагети и задължителните сушени подправки - босилек, риган и лют червен пипер.    



Необходими продукти за 2 порции:
1/2 пакет спагети
3 скилидки чесън
4-5 филета аншоа
2/3 ч.ч. обезкостени зелени и черни маслини
2 домата
1/2 ч.л. лют червен пипер на люспи (може и на прах)
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
2 с.л. зехтин за готвене
сол на вкус
прясно настърган пармезан

Загряваме подсолена вода в тенджерка и сваряваме спагетите според инструкциите на опаковката.

Междувременно загряваме захтина в тиган и запържваме накълцания чесън, аншоата и лютия червен пипер. Дори и да не обичате много аншоа, не се притеснявайте, защото нейната цел е да освободи леко своя аромат и да се разстопи в соса, т.е. накрая почти няма да я усещате.
Когато чесънът стане златист, добавяме маслините, каперсите и подправките. Запържваме и тях за 1 минутка.
Добавяме нарязаните на ситно домати и малко вода. Похлупваме с капак и оставяме соса да къкри на умерен огън за 3-4 минутки.

Отстраняваме спагетите от котлона 1-2 минутки преди края на времето за варене. Изливаме по-голяма част от водата, но оставяме малко от нея при спагетите.
Изсипваме спагетите в тигана и разбъркваме леко, така че да се смесят с къкрещия сос.

Изключваме котлона и оставяме тигана върху топлината за още 1-2 минутки.
Сервираме ги топли и поръсени с прясно настърган пармезан по желание.

 

Коментари

Популярни публикации