Зеленчукови спагети с доматен сос и магданозено песто

Когато ви е прекалено топло, за да стоите до печката, приготвяйки вечерята, си спомнете за тези очарователни зеленчукови спагети. Не им е нужна нито секунда топлинна обработка, нито грам брашно, а само най-свежите зеленчуци от пазара. Лека и нискокалорична вечеря, след която ще станете от масата с приятно чувство в стомаха и добро настроение.


Необходими продукти за 2 порции:

4 средноголеми тиквички
2 големи моркова

За доматения сос:
1 голям домат
1 скилидка чесън
1 ч.л. сушен босилек или 4-5 стръка пресен
1/2 ч.ч. натрошено бяло сирене 
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Рецептата за домашно магданозено песто ще намерите ТУК

Измиваме хубаво и обелваме тиквичките и морковите. За да ги нарежем на тънки лентични, може да използваме вълнообразна белачка, спирализатор или острилка за зеленчуци. Ако не разполагате с нито едно от трите, просто ги нарежете на лентички с помощта на обикновена белачка, след което нарежете всяка лентичка на тънки ивички. Отнема малко повече време, но резултатът ще си заслужава усилията.
Тиквичките режем, докато стигнем до семената, защото тази част не е толкова вкусна и е по-водниста.

В блендер слагаме всички съставки за доматения сос - измит, почистен и нарязан на парчета домат, обеления чесън, натрошеното сирене, зехтина и подправките. Смиламе, докато получим еднородна гъста смес.

Слагаме зеленчуковите спагети в чинии и поливаме обилно с доматения сос. Добавяме и от красивото зелено магданозено песто и сервираме.


Коментари

Популярни публикации